برقراری آتش‌بس سه روزه در سودان

وزیر خارجه امریکا از توافق طرف‌های درگیر بر برقراری آتش‌بس سه روزه در سودان خبر داد.

آنتونی بلینکن؛ وزیر خارجه امریکا، امروز سه‌شنبه، ۵ ثور، با نشر بیانیه‌ای اعلام کرد که ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع سودان بر سر اعلام آتش‌بس سه روزه به توافق رسیده‌اند.

در بیانیه بلینکن آمده که این توافق پس از مذاکرات فشرده بین جناح‌های درگیر به دست آمده است.

به گفته او آتش‌بس سراسری از نیمه‌های شب دوشنبه اعمال شده است.

وزیر خارجه امریکا افزوده که کشورش با شرکای منطقه‌ای و بین‌المللی خود برای ایجاد یک کمیته نظارت بر مذاکرات، نتایج آن و توقف دایمی خصومت‌ها و همچنین تنظیم امدادهای بشردوستانه، هماهنگی خواهد کرد.

این در حالی است که پیش از این آنتونیو گوترش؛ دبیرکل سازمان ملل متحد هشدار داده بود که درگیری در سودان می‌تواند تمام منطقه یا فراتر از آن را در برگیرد.

گوترش گفت: «باید همه ما هر کاری که در توان داریم انجام دهیم تا سودان را از لبه پرتگاه پس بکشیم.»

نهادهای سازمان ملل اعلام کرده‌اند که در پی درگیری‌های ۱۰ روزه در سودان، دست‌کم ۴۲۷ نفر کشته و ۳۷۰۰ نفر دیگر زخمی شده‌اند.

بربنیاد گزارش‌ها، هزاران غیرنظامی گیرمانده در درگیری‌ها به شدت با کمبود آب، غذا و دارو مواجه‌اند و ده‌ها هزار شهروند دیگر سودان از این کشور گریخته‌اند.

در پی تشدید درگیری‌ها، شماری از کشورهای جهان دیپلمات‌های خود را از سودان تخلیه کردند.

این در حالی است که در ادامه‌ نبردهای شدید میان ارتش سودان و شبه‌ نظامیان، امریکا کشته شدن یک شهروندش را در این درگیری‌ها تایید کرده است.

جان کربی؛ سخنگوی شورای امنیت ملی امریکا، به گونه رسمی در مورد هویت این شهروند امریکایی چیزی نگفته؛ اما با اعضای خانواده او ابراز همدردی کرده است.

این شهروند امریکایی در حالی در ناآرامی‌های سودان کشته شده است که اخیرا واشنگتن از استقرار نیروهایش به هدف تخلیه دیپلماتان و شهروندان امریکایی در نزدیکی‌های سودان خبر داد.

در همین حال، مولود چاووش اوغلو؛ وزیر خارجه ترکیه، اخیرا اعلام کرد که این کشور در حال مذاکره با طرف‌های درگیر جنگ در سودان برای برقراری آتش‌بس در این کشور است.

در پی درگیری در سودان برخی کشورها از جمله ترکیه، جاپان و کشورهای اروپایی اقدام به تخلیه شهروندان خود از این کشور کرده‌اند.

درگیری بین نیروهای تحت امر این دو برای کنترل خارطوم با حمله جت‌های جنگنده و هلیکوپترهای نظامی به مراکز حساس دولتی و شفاخانه‌ها همراه شده است.

کشورهای عربی و امریکا خواستار ازسرگیری گفتگو برای استقرار دولت غیرنظامی شده‌اند. اتحادیه آفریقا اعلام کرده که دیپلمات ارشد خود را برای مذاکره بر سر آتش‌بس به سودان خواهد فرستاد.

مصر و سودان جنوبی نیز پیشنهاد کرده‌اند میان گروه‌های نظامی رقیب میانجی‌گری کنند.

طالبان نیز به طرف‌های درگیر توصیه کرده‌اند که جنگ نکنند و برای حل اختلافات گفتگو کنند؛ زیرا جنگ آسیب‌ها را چندین برابر می‌کند. این در حالی است که طالبان حدود سه دهه جنگ را در کارنامه خود دارند.

نیروهای شبه‌نظامی واکنش سریع (آرآس‌اف / RSF) که به بدنامی شهره است به رهبری جنرال محمد حمدان دقلو – معاون رهبر کشور – به نقض حقوق بشر متهم شده‌اند. این نیرو به قتل دست‌کم ۱۲۰ معترض در جون ۲۰۱۹ در تظاهرات و تحصن در مقر ارتش متهم است.

نیروی واکنش سریع در سال ۲۰۱۳ عمدتا توسط جنگجویان شبه‌نظامی «جنجوید» تشکیل شد که به‌طور وحشیانه‌ای با شورشیان در دارفور مقابله می‌کردند. اخیرا دیوان کیفری بین‌المللی در لاهه محاکمه علی محمد علی عبدالرحمن، رهبر سابق شبه‌نظامیان «جنجوید»، را به اتهام ۳۱ مورد جنایت علیه بشریت و جنایات جنگی آغاز کرده است.

در سال ۲۰۱۵، حدود ۴۰ هزار نفر از اعضای نیروی واکنش سریع به مداخله نظامی تحت رهبری عربستان سعودی در جنگ یمن پیوستند. اعضای این نیرو به لیبیا هم اعزام شدند.

برای انتقال حکومت به غیرنظامیان، طرحی برای ادغام نیروهای واکنش سریع در ارتش وجود داشت؛ اما اختلاف بین جنرال داقلو و جنرال عبدالفتاح البرهان فرمانده ارتش سودان بر سر جدول زمانی این انتقال و اینکه چه کسی ریاست نیروی یک‌پارچه جدید را بر عهده خواهد گرفت، به تنش کشیده شد.

مدیر خبرگزاری
کابل ۲۴ یک خبرگزاری مستقل است، راوی رویدادهای تازه افغانستان و جهان در ۲۴ ساعت شبانه‌روز. کابل ۲۴ در بخش‌ بازتاب‌ خبرهای تازه، تهیه‌ گزارش‌، ارائه تحلیل‌های کارشناسانه و حمایت از حقوق انسانی همه مردم افغانستان به ویژه زنان و اقلیت‌ها، و تقویت‌ و ترویج آزادی‌های اساسی و انسانی فعال خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *