گاردین از اخراج بیش از ۱۰۰ شهروند نپالی که از کابل تخلیه شده و به بریتانیا منتقل شده بودند خبر داده است.
روزنامه گاردین با نشر گزارشی گفته که بیش از ۱۰۰ تن از شهروندان نپال که قبل از تسلط امارت اسلامی نگهبانی از سفارتخانه و سازمانهای بریتانیایی و کارکنان آن را در افغانستان برعهده داشتند، برخلاف میلشان به نپال بازگردانده شدهاند.
بربنیاد این گزارش، صدها تن از شهروندان نپالی و چند شهروند هندی که از موسسات حساس بریتانیا در افغانستان حفاظت میکردند، هنگام تخلیه این موسسات از افغانستان با هواپیما به بریتانیا انتقال یافتند؛ اما چند روز بعد بیش از ۱۰۰ تن از آنان اخراج شدند.
ویزای شش ماهه برخی از آنها هنوز اعتبار داشت. بعضی از آنان توانستند در سال ۲۰۲۱ به بریتانیا بازگردند تا تقاضای پناهندگی کنند، اما دست کم ۱۰ تن از آنان در هوتل محل اقامتشان توسط پولیس مهاجرت بازداشت شدند تا اخراج شوند.
با انتشار گزارشی از بازداشت آنان، وزارت داخله بریتانیا گفت که اخراج این افراد تا خاتمه بررسی درخواستشان متوقف شده است.
تعدادی از این ماموران سابق که از بریتانیا اخراج شدند در نامهای به این وزارتخانه نوشتند که «ما را برخلاف میل خودمان به زور به نپال اخراج کردند و هنگام اخراج از بریتانیا حق انتخاب برای ماندن در بریتانیا برای امنیت بیشتر به ما داده نشد.»
سخنگوی وزارت داخله بریتانیا در واکنش به این گزارش گفته که «ما همچنان متعهد هستیم که از افراد آسیبپذیر و در معرض خطر فراری از افغانستان محافظت کنیم و تاکنون حدود ۲۴ هزار و ۵۰۰ نفر را برای تامین امنیت آنان به بریتانیا آوردهایم».
او در مورد اخراج تعدادی از نپالیها گفته که هنگام خروج بریتانیاییها از افغانستان، نیروهای بریتانیایی شماری از افراد متفرقه را «به نشانه حسن نیت» به بریتانیا آوردند با این هدف که امکان بازگشت آنان به کشورهای خودشان فراهم شود.
در گزارش گاردین آمده که برای روشن شدن موضوع از سفارت نپال در لندن درخواست اظهار نظر کرده که هنوز دریافت نشده است.
گاردین در حالی از اخراج اجباری بیش از صد نپالی چند روز پس از تخلیه شدن از کابل در آگوست ۲۰۲۱ خبر داده که در اوایل ماه جاری میلادی (۶ اپریل ۲۰۲۳) گزارش شد که به گروهی از این محافظان نپالی موسوم به «گورخه»ها که در بریتانیا باقی مانده بودند و قرار بود آنها نیز اخراج شوند، گفته شد که تصمیم اخراج شان از این کشور تعلیق شده است.
آنها در مراکز اخراج اجباری مهاجران در نزدیک فرودگاههای گاتویک و هیترو نگهداری میشدند.
یکی از سخنگویان وزارت داخله بریتانیا به رادیو۴ بیبیسی گفته بود: «اخراج اجباری این گروه متوقف شده است و تحت بررسی بیشتر است.»
گفته شده در مجموع ۱۳ کهنهسرباز نپالی برای پاسبانی از محوطه به شدت محافظتشده سفارتخانههای بریتانیا و کانادا در کابل استخدام شده بودند.
حدود یک ماه قبل حدود ۱۰ نفر از آنها در یورش صبح زود پولیس به هوتلشان در غرب لندن جایی که در آن زندگی و در آشپزخانه آن کار میکردند و برای پناهندگان افغان غذا سرو میکردند، دستبند زده شده و بازداشت شدند.
دولت بریتانیا تاکنون حدود ۲۵ هزار نفر را از افغانستان بنا به دو طرح اسکان مجدد به بریتانیا منتقل کرده است.
این برنامهها عبارت اند از: طرح اسکان مجدد شهروندان افغانستان (ایسیآراس) که بر زنان، کودکان و اقلیتهای مذهبی متمرکز است و روند کمک برای جابجایی افغانها (ایآرایپی ARAP) که به اسکان مجدد افرادی میپردازد که برای ارتش و دولت بریتانیا کار میکردند.
سفارت بریتانیا در کابل، پس از تسلط امارت اسلامی، با خروج تمامی کارکنان دیپلماتیک و کنسولی از افغانستان، فعالیت در داخل این کشور را به حالت تعلیق درآورد. این سفارت در حال حاضر از دوحه قطر فعالیت میکند.