دفتر بازرس ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) میگوید که طالبان محدودیتهای شدیدی را در زمینه کار و تحصیل و آموزش زنان و دختران افغان وضع کردهاند که این وضعیت، بحران اقتصادی در افغانستان را تشدید میکند.دفتر بازرس ویژه امریکا در گزارش خود گفتهاست که بر اساس معلومات بانک جهانی، زنان افغان در سال ۲۰۲۰ میلادی ۲۱٫۶ درصد از نیروی کار در افغانستان را تشکیل میدادند.
این نهاد افزودهاست که ممنوعیت استخدام زنان توسط طالبان باعث میشود ضربه بیشتری بر بحران اقتصادی افغانستان وارد شود و فقر نیز گسترش یابد.
سیگار همچنین بر تفکیک جنسیتی در دانشگاهها و مکاتب افغانستان اشاره کرده و در عین حال گفتهاست که پس از آمدن طالبان دانشگاههای دولتی آغاز نشده و دختران بالای صنف ۶ از آموزش محروم شدهاند.
به گفته این نهاد، مکاتب و دانشگاههای افغانستان ملزم به تهیه صنف درسی جداگانه برای دختران و پسران اند که این وضعیت باعث شدهاست در سال ۲۰۲۱ بسیاری از دانشجویان و دانشآموزان از درس محروم شوند.
این در حالی است که دانشگاههای دولتی پس از روی کار آمدن طالبان تا ختم سال تحصیلی غیرفعال باقی ماندهاند و دختران بالای صنف ششم نیز از رفتن به مکاتب محروم شدند.
اما طالبان دلیل شروعنشدن دانشگاههای دولتی را مشکل اقتصادی عنوان کرده و گفتهاند که در سال آینده تحصیلی دانشگاهها فعال خواهند شد.
محدودیت های وضع شده از سوی طالبان برای زنان موجب اعتراض های زنان در افغانستان شده و نگرانیهای جامعه بین المللی را نیز به همراه داشته است.
اخیرا طالبان دستور العمل های مبنی بر ممنوع بودن سفر زنان بدون محرم و سوار نکردن راننده ها زنانی را که “حجاب اسلامی” ندارند بر حجم نگرانیهای زنان و مدافعان حقوق زنان در خارج از افغانستان را بیشتر کردهاست.
نماینده روسیه برای افعانستان از تطبیق قوانین سختگیرانه طالبان علیه زنان را غیر معقول و “احمقانه” خوانده است.