فرانک مکنزی و جوزف ویتال؛ دو جنرال بازنشسته امریکایی خروج امریکا از افغانستان را دلیل سقوط نظام و وضعیت کنونی کشور میدانند و میگویند که امریکا با خروج از افغانستان امنتر نیست.
به گزارش کابل۲۴، این دو جنرال بازنشسته امریکایی، روز دوشنبه، ۳۱ اسد در گفتگویی اختصاصی با «صدای امریکا» از تصمیم بایدن در مورد خروج کل نیروهای امریکایی از افغانستان انتقاد کرده و گفتهاند که حضور نیروهای امریکایی و ناتو در افغانستان به مثابه «یک بیمه ضروری بود» تا از طریق آنها، نه تنها از افغانها حمایت میشدند؛ بلکه منافع امنیت ملی امریکا نیز در آنجا حراست میشد.
فرانک مکنزی و ویتال از فرماندهان پیشین نیروهای امریکایی مستقر در شرق میانه (سنتکام) بودند.
آنها گفتهاند که دونالد ترامپ؛ رییس جمهور پیشین و جو بایدن؛ رییس جمهور کنونی امریکا، مصمم بودند تا تمام نیروهای ایالات متحده را از افغانستان خارج کنند، اقدامی که موجب سقوط کابل به دست گروه طالبان شد.
جنرال مکنزی گفتهاست: «باور ندارم که ما به دلیل خروج از افغانستان امنتر باشیم.» این جنرال بازنشسته از رؤسای جمهوری پیشین و کنونی ایالات متحده در گذشته خواستهبود که دستکم ۲۵۰۰ نیروی امریکایی را در افغانستان حفظ کنند.
جنرال ویتال نیز گفتهاست: «چیزهای زیادی هست که ما در مورد سازمانهای تروریستی که در آنجا ماندهاند، نمیدانیم. فکر نمیکنم که ما با ثباتتر و یا امنتر باشیم. فکر میکنم افغانستان بیثباتتر است و در نتیجه، منطقه بیثباتتر است.»
مکنزی بارها گفتهاست که جمعآوری معلومات استخباراتی ایالات متحده نسبت به زمانی که در افغانستان حضور نظامی داشت، بسیار کاهش یافتهاست.
با آنهم جنرال ویتال گفتهاست که هدف قرار دادن ایمنالظواهری؛ رهبر شبکه القاعده در کابل که توسط هواپیمای بیسرنشین امریکایی کشته شد، نشان میدهد که ایالات متحده هنوز هم بخشی از تواناییهای استخباراتی خود را در افغانستان حفظ کردهاست.
هر دو جنرال بازنشسته گفتهاند که خروج کامل قوای ایالات متحده از افغانستان در نهایت موجب سقوط کابل به دست طالبان شدهاست.
هرچند بایدن بارها از تصمیم خود مبنی بر خروج از افغانستان دفاع کرده؛ اما جوزف ویتال گفته: «خریدار این طرز فکر نیستم که ما همه را [از افغانستان] بیرون میکشیدیم»؛ زیرا حضور نیروهای امریکایی از دید او به مثابه بیمه برای حفظ وضعیت ضروری بود.
جنرال مکنزی در این مصاحبه همچنین گفتهاست که ایالات متحده خواهان یک راه حل ظریف در افغانستان بود که نمیتوانست به دست بیاید و آن اینکه حضور نظامی امریکا در آن کشور به صفر میرسید و فقط حضور اندک دیپلماتیک میداشت.
او توافق دوحه میان اداره دونالد ترامپ و گروه طالبان را «میکانیزم شکست» برای مبارزه نظامی امریکا مینامد.
اما جنرال ویتال گفته که حکومت پیشین افغانستان نیز مقصر سقوط آن کشور به دست گروه طالبان است؛ زیرا نه تنها در قسمت مبارزه با فساد اداری ناکام بود؛ بلکه برای پایان دادن به جنگ از طریق مذاکرات سیاسی بیمیل بود.