سازمان عفو بینالملل روز چهارشنبه، ۹ جوزا، ۲۹ می در گزارش سالانه خود درباره مجازات اعدام اعلام کرد که تعداد اعدامها به بالاترین سطح خود در سراسر جهان از سال ۲۰۱۵ رسیده که دلیل آن افزایش شدید موارد اجرای این حکم در ایران بوده است.
این سازمان حقوق بشری مستقر در لندن در سال ۲۰۲۳ تعداد ۱۱۵۳ اعدام را ثبت کرده است که این میزان در مقایسه با سال پیش از آن یعنی ۲۰۲۲ بیش از ۳۰ درصد افزایش نشان میدهد.
به گزارش کابل۲۴ بهنقل از یورونیوز، این آمار بدون احتساب چین است که شمار اعدامیان خود را به طور رسمی اعلام نمیکند و تعداد آنها چند هزار نفر تخمین زده میشود.
سازمان عفو بینالملل همچنین اضافه کرده است که میزان احکام اعدام صادر شده نیز ۲۰ درصد افزایش یافته و در مجموع به ۲۴۲۸ نفر رسیده است.
بر اساس گزارش این نهاد حقوق بشری، پنج کشوری که بیشترین اعدامها را در سال ۲۰۲۳ داشتهاند چین، ایران، عربستان سعودی، سومالی و ایالات متحده بودهاند. ایران به تنهایی ۸۵۳ نفر را اعدام کرده است که تقریباً ۵۰ درصد بیشتر از سال ۲۰۲۲ است.
اگنس کالامار، دبیرکل عفو بینالملل، در بیانیهای گفت: «مقامات ایرانی بیاعتنایی کاملی به جان انسانها نشان دادهاند.»
او به افزایش اعدامها در ایران برای جرائم مرتبط با مواد مخدر اشاره کرد که «تأثیر تبعیضآمیز» بر برخی اقوام از جمله اقلیت بلوچ دارد.
خانم کالامار تاکید کرد که با وجود این افزایش در سال ۲۰۲۳، که بخش عمدهای از آن در خاورمیانه اتفاق افتاده است، «کشورهایی که به اعدام ادامه میدهند به طور فزایندهای منزوی میشوند.»
در سال گذشته فقط ۱۶ کشور در جهان حکم اعدام را اجرا کردند که این تعداد کاهش به سطح بیسابقهای را نشان میدهد.
بر اساس این گزارش و برخلاف سال ۲۰۲۲، هیچ اعدامی در بلاروس، جاپان، برمه یا سودان جنوبی ثبت نشد.
در آسیا، پاکستان مجازات اعدام را برای جرائم مرتبط با مواد مخدر لغو کرد و مالزیا نیز به مجازات خودکار اعدام برای برخی جرائم خاص پایان داد.
این در شرایطی است که کشورهای جنوب صحرای آفریقا از جمله مناطقی هستند که در آن احکام اعدام با ۶۶ درصد افزایش به ۴۹۴ مورد در سال ۲۰۲۳ رسیده است. در این میان اعدامها در سومالی بیش از سه برابر شده و به ۳۸ مورد رسیده است.
اگنس کالامار همچنین روش خفگی نیتروژن برای اعدام در آلاباما را محکوم کرده است. به گزارش عفو بینالملل در ایالات متحده سال گذشته ۲۴ اعدام انجام شده است.