در ادامه جدال لفظی مقامات و بازیگران پیشین از جمله امرالله صالح و زلمی خلیلزاد درباره عوامل اصلی سقوط نظام جمهوری، حنیف اتمر؛ وزیر خارجه سابق خواستار تحقیقات بیطرفانه شد. او از کشورهای «متحد» افغانستان خواست که به روشن شدن علتهای سقوط کمک کنند.
کابل ۲۴: زلمی خلیلزاد پیشتر گفته بود که رهبران دولت پیشین نه جنگیدن و نه مذاکره کردن بلد بودند و نه حکومتداری را. خلیلزاد ادعا کرد که امریکا عامل سقوط حکومت غنی نبود.
حنیف اتمر روز چهارشنبه در یاداشتی که بهنظر میرسد پاسخ به سخنان خلیلزاد باشد، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که نظام جمهوری «علیرغم قربانیهای بیشمار مردم افغانستان و دوستان بینالمللی» آن سقوط کرد و برای اینکه مشخص شود کی مقصر بوده، باید بهصورت «بیطرفانه» بررسی شود.
وزیر خارجه حکومت پیشین تاکید کرد که «چنین تحقیقی باید ابعاد و عوامل داخلی و خارجی این فاجعه را مورد بررسی بیطرفانه و با اعتبار قرار دهد».
او از رهبران سیاسی و مقامهای پیشین خواست که آماده پاسخگویی در سطح ملی و بینالمللی باشند. به گفته آقای اتمر، برخی از مقامها، از جمله خودش، «قبلاً از طریق رسانهها» آمادگی شان را برای اشتراک در چنین روند بیطرفانهای اعلام کردهاند.
این مقام ارشد دولت پیشین از کشورهای متحد دولت پیشین هم خواست که از این روند استقبال کرده و در «تحقق امر مهم حسابدهی و عدالت، در رابطه با مسئولین دولتی خود که در این روند دخیل بودند، همکاری کنند.»
بحث بررسی عوامل سقوط دولت پیشین هرچند در سه سال گذشته بارها مطرح شدهاست، اخیرا امرالله صالح، با «فریبکار»، «دروغگوی» و «شیاد» خواندن خلیلزاد، دوباره این بحث را در شبکههای اجتماعی دامن زد.
صالح در حساب خود در شبکه اکس نوشت: «خلیلزاد و سفارت امریکا ماموریت داشتند که با تمویل تبلیغات ضد جمهوریت افکار مردم را پراکنده و مغشوش سازند.»
در یادداشتی که به نظر میرسد پاسخی به این حمله تند آقای صالح باشد، خلیلزاد روز سهشنبه بدون اشاره به شخص خاصی نوشت: «رهبران جمهوریت و پادوهای شان امریکا و شخص من را مقصر از دست دادن قدرت خود میدانند.»
نماینده سابق امریکا برای افغانستان گفت که امریکا و نماینده او علت فروپاشی جمهوریت نبودند. او گفت دولت افغانستان فروپاشید، زیرا رهبران آن، «هم در جنگیدن و مذاکره بد بودند و هم در اداره کشور.»