جو بایدن و شی جین پینگ، روسای جمهوری امریکا و چین روز شنبه در پایتخت پرو با یکدیگر دیدار و بر سر بسیاری از موضوعات از جمله روابط تجاری، انتقال قدرت در کاخ سفید به جهوریخواهان و نیز کنترل تسلیحات هستهای گفتگو کردند.
کابل ۲۴: این دیدار که آخرین ملاقات دو رهبر پیش از ترک کاخ سفید از سوی جوی بایدن بود در حاشیه اجلاس سالانه سازمان همکاریهای اقتصادی آسیا-پاسفیک در لیما انجام شد.
کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد که رهبران دو کشور در این دیدار بر سر مدیریت کنترل و نحوه استفاده از تسلیحات هستهای توسط انسان و لزوم ممنوعیت به کار گیری فناوری هوش مصنوعی در این حوزه توافق کردند.
در این بیانیه آمدهاست: «دو رهبر همچنین بر ضرورت بررسی دقیق خطرات بالقوه و توسعه فناوری هوشمصنوعی در زمینه نظامی به شیوهای محتاطانه و مسئولانه تأکید کردند.»
با این حال، این اقدام اولین گام از نوع خود میان دو کشور برای بحث درباره دو موضوعِ «تسلیحات هستهای و هوش مصنوعی» قلمداد میشود که تاکنون پیشرفتها در آنها دشوار بوده است.
واشنگتن ماهها است که پکن را تحت فشار قرار داده تا به مقاومت طولانیمدت خود در برابر مذاکرات تسلیحات هستهای پایان دهد.
دو کشور بهطور مختصر گفتوگوهایی رسمی را در مورد تسلیحات هستهای ماه نوامبر در سطح عالی از سر گرفتند، اما این مذاکرات از آن زمان متوقف شده و یک مقام ارشد آمریکایی بهطور علنی از عدم پاسخگویی چین ابراز نارضایتی کرده است.
با وجود نگرانیهای ایالات متحده نسبت به روند سریع و پرشتاب توسعه تسلیحات هستهای در چین، انتظار نمیرود که مذاکرات رسمی دو کشور در باره کنترل تسلیحات هستهای بهزودی برگزار شود، هرچند که تبادلهای نیمهرسمی مقامهای آمریکایی و چینی پیشتراز سر گرفته شده است.
چین و ایالات متحده ماه مه در ژنو نخستین گفتوگوهای رسمی دوجانبه خود را درباره هوش مصنوعی آغاز کردند، اما گمان نمیرود که در این مذاکرات به تصمیمگیریهای مرتبط با تسلیحات هستهای پرداخته شده باشد.
وزارت دفاع امریکا سال ۲۰۲۳ تخمین زد که چین ۵۰۰ کلاهک هستهای عملیاتی دارد و این کشور احتمالاً تا سال ۲۰۳۰ بیش از ۱۰۰۰ کلاهک در اختیار خواهد داشت.