حنیف اتمر؛ وزیر امور خارجه دولت ساقطشده اشرفغنی خواستار از سرگیری مذاکرات بینالافغانی شده و گفتهاست که زمان آن فرا رسیده تا روی صلح پایدار و نظام همه شمول ملی توافق صورت گیرد.
او این اظهارات را پنجشنبهشب (۱۱ قوس) در واکنش به تصمیم کمیته اعتباردهی سازمان ملل مبنی بر عدم اعطای کرسی افغانستان به طالبان مطرح کردهاست.
اتمر در رشته توییتی نوشتهاست که کمیته اعتبار نامه سازمان ملل متحد با این تصمیم خود نه تنها ادامه کار «نمایندگی جمهوری اسلامی افغانستان را تایید کرد، بلکه پیام بسیار روشن را به تحریک طالبان فرستاد: کسب مشروعیت داخلی و بین المللی پیش شرط حضور در جامعه دولت های مشروع است».
او افزودهاست که «زمان آن فرا رسیده که مذاکرات بین الافغانی برای توافق همه جانبه سیاسی براساس تعهدات الزام آور موافقتنامه صلح دوحه از سرگرفته شود و روی صلح پایدار و نظام همهشمول ملی متکی بر حقوق بشر، حقوق زنان، اراده آزاد ملی و تعهدات بینالمللی افغانستان، توافق همه جانبه صورت گیرد». مذاکرات بینالافغانی صلح مطابق توافق دوحه، میان دولت اشرفغنی و طالبان آغاز شده بود؛ اما هیچ نتیجهای در پی نداشت و سرانجام طالبان قدرت را تصرف کردند.
به گفته اتمر، چنین یک توافق بینالافغانی مشروعیت نظام را فراهم و راه را برای حل دایمی بحران های سیاسی، امنیتی، بشری و اقتصادی کشور هموار میکند.
اتمر گفتهاست: «زمان انتخاب درست رسیده که نباید در آن اشتباه صورت گیرد».
با گذشت بیش از صد روز از تسلط طالبان بر کابل، تاکنون هیچ کشوری «امارت اسلامی» را به رسمیت نشناختهاست.
به تازگی کمیته اعتباردهی سازمان ملل متحد برای پذیرش نمایندگان رسمی کشورها، تصمیمگیری درباره کرسی افغانستان را به یک زمان دیگر موکول کردهاست.
دبیر کمیته تشخیص اعتبار سازمان ملل متحد به خبرنگاران گفتهاست این تصمیم فعلا به تعویق افتاده؛ اما مشخص نکرد که آیا سفیر دولت برکنارشده اشرفغنی، کماکان کرسی افغانستان را در سازمان ملل متحد در اختیار خواهد داشت یا نه.
سهیل شاهین؛ فرستاده تعیینشده طالبان برای سازمان ملل، از تصمیم کمیته ویژه این سازمان مبنی بر عدم اعطای کرسی افغانستان به «امارت اسلامی» انتقاد کرده و آن را غیرعادلانه خواندهاست.
پذیرش فرستاده طالبان برای نمایندگی افغانستان در سازمان ملل، گامی جدی برای به رسمیت شناختن طالبان به عنوان حکومت رسمی افغانستان خواهد بود.
اتمر پس از سقوط دولتی که در آن وزیر خارجه بود در مواردی حساس کشور ابراز نظر کردهاست که مورد توجه طالبان قرار نگرفته است.
پیش از این که اتمر به عنوان مشاور امنیت ملی دولت اشرف غنی بود منتقدین او، او را پدر داعش در افغانستان نام داده بودند.
اظهارات اتمر در مورد ادامه مذکرات در حالی مطرح میشود که طالبان دولت تشکیل داده اند و مقام دولت طالبان با مقام های سیاسی کشورها در حال رایزنی برای کسب مشروعیت هستند.