آمارهای منتشر شده از سوی اتحادیه اروپا در آستانه سالگرد بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان نشان میدهد که افغانها پس از نزدیک به ۹ سال با کنار گذاشتن سوریها از صدر، بیشترین تقاضای جدید پناهندگی را در مقایسه سایر ملیتها به کشورهای اتحادیه اروپا ارائه کردهاند.
نویسنده: محمود رحیمی
به گزازش کابل۲۴؛ با اعلام خروج نیروهای امریکایی از افغانستان تا ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۱، نیروهای شبهنظامی طالبان تهاجم نظامی خود به شهرهای افغانستان به ویژه در شمال این کشور را از ماه مه ۲۰۲۱ آغاز کردند.
تعداد متقاضیان جدید پناهندگی به اتحادیه اروپا از ماه می ۲۰۲۱ روندی صعودی به خود گرفت و از ۳۳ هزار و ۳۸۵ نفر به ۵۰ هزار و ۳۹۰ نفر در ماه اگست و همزمان با تصرف کابل و قدرتگیری دوباره طالبان در افغانستان رسید.
این در حالی بود که شمار پناهجویانی که نخستین درخواست پناهندگی خود را به یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا ارائه کرده بودند در ماه اپریل به ۳۲ هزار و ۵۷۰ نفر رسیده بود که در مقایسه با ماه پیش از آن نزدیک به ۵ درصد کاهش یافته بود.
بدین ترتیب، تعداد متقاضیان جدید پناهندگی به اتحادیه اروپا در فاصله ماه می۲۰۲۰ تا ماه مشابه سال ۲۰۲۱ بیش از ۱۷۷ درصد جهش کرد و در ماه اگست ۲۰۲۱ نیز در مقایسه با ماه مشابه سال ۲۰۲۰ بیش از ۳۸ افزایش یافت.
شمار پناهجویانی که نخستین درخواست پناهندگی خود را به یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا ارائه کرده بودند در ماه نوامبر۲۰۲۱ به بالاترین سطح پس از نوامبر ۲۰۱۶ رسید که این تعداد ۶۷ هزار و ۱۵۰ نفر ثبت شده بود.
هر چند این تعداد از دسامبر سال گذشته میلادی سیر نزولی به خود گرفت ولی همچنان بالای ۵۲ هزار نفر باقی ماند که در سطح شمار ثبت شده در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۰ بود. البته با آغاز تهاجم نظامی روسیه به خاک اوکراین در فبروری سال جاری میلادی تعداد متقاضیان جدید پناهندگی به اتحادیه اروپا با شوک تازهای رو به رو شد.
اما تازهترین دادههای منتشر شده از سوی اداره آمار کمیسیون اتحادیه اروپا (یورواستات) نشان میدهد که شهروندان افغان طی چهار ماهه نخست سال ۲۰۲۲ نیز بیشترین درخواست پناهندگی را در مقایسه با شهروندان سایر کشورها به اعضای اتحادیه اروپا ارائه کردهاند. چنان که تا پایان ماه اپریل گذشته ۲۹ هزار و ۴۷۵ افغان، اولین درخواست پناهندگی خود را به یکی از ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا ارسال کردهاند.
بیکاری و تورم و ناامیدی از آینده دلایل عمده مهاجرت افغانها پس از تسلط طالبان بر افغانستان گفته میشود.
این در شرایطی است که سوریها که از سال ۲۰۱۳ همواره بیشترین تقاضای پناهندگی به اتحادیه اروپا را ارائه کرده بودند، طی چهار ماه ابتدایی سال ۲۰۲۲ پس از افغانها قرار گرفتند. شهروندان سوریه در این مدت ۲۸ هزار و ۴۶۵ تقاضای جدید پناهندگی به کشورهای عضو اتحادیه اروپا ارائه کردهاند.
شهروندان افغانستان در سال ۲۰۲۰ و پیش از تهاجم نظامی و قدرتگیری طالبان در مجموع ۴۴ هزار و ۲۰۰ تقاضای جدید پناهندگی به کشورهای عضو اتحادیه اروپا ارائه کرده بودند. این تعداد در سال ۲۰۲۱ به ۸۳ هزار و ۵۲۰ نفر رسید که نشان از جهش ۸۹ درصدی داشت.
از نظر سهم در مجموع تقاضاهای جدید پناهندگی به اتحادیه اروپا نیز سهم افغانها از ۱۰.۶ درصد در سال ۲۰۲۰ به ۱۶ درصد در سال ۲۰۲۱ رسید.
این سهم در چهار ماه نخست سال ۲۰۲۲ هم ۱۳.۵ درصد بوده که همچنان بالاتر از سال ۲۰۲۰ است. رخدادی که میتواند نشان دهنده سطح بحران اقتصادی، اجتماعی و سیاسی افغانستان در دوره سلطه طالبان و نارضایتی عمومی از عملکرد آنها باشد.
ابن در حالیست که کشور های اروپایی و آمریکا پس از تسلط طالبان بر افغانستان همکاران افغانستانی خود را از این کشور بیرون کردهاند.
کانادا اعلام کرده نزدیک به ۲۰ هزار افغان آسیب پذیر را از افغانستان بیرون کشیدهاست.
آلمان نیز هزاران افغان همکار نیروهای این کشور در افغانستان و افغان های “آسیب پذیر” را از کشور خارج کردهاست.
به همین ترتیب کشورهای که در قالب پیمان ناتو در افغانستان مستقر بودند همکاران افغان خود را از کشور خارج کردهاند.
در کنار این، هزاران افغان دیگر برای مهاجرت به کشورهای اروپایی به دو کشورهای همسایه افغانستان، پاکستان و ایران نیز مهاجرت کردهاند.
امروز ۱۵ اگست سالروز سقوط حکومت پیشین افغانستان و تسلط طالبان بر کل افغانستان است. در یک سال گذشته علاوه بر مهاجرت هزاران افغان، اقتصاد کشور فروپاشیدهاست و دختران از مکاتب بازمانده اند و قوانین سختگیرانه نیز علیه زنان افغانستان اعمال شدهاست.
اخیرا سازمان ملل افغانستان را فقیرترین کشور جهان اعلام کرد، طبق این آمار تقربیا همهی شهروندان کشور فقیر هستند.
پس تسلط طالبان بر افغانستان، آمار فقر چند برابر شدهاست، آزادی های مدنی به صفر رسیدهاست و ترورهای هدفمند بصورت بیپیشینه افزایش یافته و نقض حقوق بشر هم بی هیچ حساب و کتابی ادامه دارد.
پیش از این، پاسپورت افغانستان هم بی اعتبار ترین پاسپورت جهان معرفی شد. اکنون افغانستانیها در مهاجرت و ترک وطن نیز مقام نخست را کسب کردهاند.
بااین حال، هنوز هیچکشور گروه طالبان را به عنوان دولت افغانستتان به رسمیت نشناخته است و طالبان همچنان برای بسیاری از کشور ها به عنوان یک گروه تروریستی محسوب میشوند.