جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفت که مذاکرات برای بازگرداندن ایران و آمریکا به توافق هستهای سال 2015 که برنامه هستهای تهران را در ازای لغو تحریمها محدود میکند، به بن بست رسیده است.
به گزارش کابل۲۴ به نقل از العربیه، به گفته این مقام ارشد اروپایی پاسخهای اخیر ایران به پیشنویس اروپایی احیای برجام باعث به بنبست رسیدن مذاکرات هستهای با این کشور شده است.
بورل شامگاه چهارشنبه 23 شهریور در گفتوگو با «فرانس پرس» گفت: «بیم آن دارم با شرایط سیاسی در ایالات متحده و موضوعات بسیاری که بدون نتیجهگیری ماندهاند، در نوعی بن بست باقی بمانیم.»
جوزپ بورل از جمله مقامات اروپایی بوده که در یک سال و نیم گذشته بهطور مداوم برای احیای توافق هستهای «برجام» با ایران تلاش کرده است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین به دور شدن پیشنهادهای طرف ایران و غربی نیز اشاره کرد و گفت: «طی دو ماه گذشته، پیشنهادها به هم نزدیک بودند، اما متأسفانه، پس از تابستان، آخرین پیشنهادها به هم نزدیک نشدند، بلکه از هم دور شدند.»
او در ادامه گفت: «آخرین پیشنهاد ایران کمکی نکرد. تقریبا به توافق رسیده بودیم که بعد پیشنهادات جدید آمد. فضای سیاسی کنونی نیز مساعدترین فضای سیاسی نیست. متاسفم که میگویم، اما انتظار ندارم در روزهای آینده پیشرفتی حاصل شود.»
بورل نیز افزود که هیچ کار دیگری از دست او برنمیآید و در ادامه گفت: «از طرف خودم، چیزی بیشتری برای پیشنهاد کردن ندارم.»
ابراز ناامیدی این مقام ارشد اروپایی و سخن او از به بنبست رسیدن در مذاکرات احیای برجام در حالی است که طی روزهای گذشته نیز مقامات بسیاری در اروپا و آمریکا، از به بنبست رسیدن مذاکرات با ایران خبر داده بودند.
یائیر لاپید، نخستوزیر اسرائیل هم که کشورش از سالهای متمادی کارزار بینالمللی بیوقفهای را برای افشاگری درباره خطر برنامه هستهای جنجالبرانگیز ایران آغاز کرده است روز گذشته اعلام داشت که تلآویو موفق شده از دستیابی به توافق هستهای با ایران ممانعت کند.
مقامات اسرائیلی معتقدند در صورت احیای برجام ایران به اموال هنگفتی دست خواهد یافت که در حمایت از گروههای نیابتی و پیشبرد اقدامات بیثبات کننده خود در منطقه و تهدید علیه موجودیت اسرائیل بکار خواهد گرفت.
از دیگر سو در بیانیه مشترکی اخیر که سه مذاکرهکننده اروپایی، یعنی بریتانیا، آلمان و فرانسه صادر کردند، پاسخهای اخیر ایران به پیشنویس پیشنهادی اروپا برای احیای توافق عامل به خطر افتادن مذاکرات عنوان شده است. نمایندگان تروئیکای اروپایی گفته بودند که درباره نیت تهران برای احیای برجام، «تردید جدی» دارند.
در واکنش به آن ایران هم بدون هیچگونه تلاشی برای شفافسازی درباره برنامه هستهای خود یا دست کشیدن از زیادهخواهی در رویکردی تقابلی تشدیدآمیز این بیانیه تروئیکای اروپایی را «تاسفآور» و «غیرسازنده» خواند.
با از سرگرفته شدن دوباره مذاکرات احیای برجام از حدود دو ماه پیش، ایران در دو نوبت به پیشنهاد اروپایی احیای توافق هستهای پاسخ داده است. بار اول، بنا به گفته مقامات ایالات متحده نظیر آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، ایران از برخی خواستههای غیربرجامی خود عقب نشسته بود و امیدها را برای رسیدن به توافقی جهت احیای برجام زنده کرد.