مقامهای ایرانی اعلام کردند که آب بند کمال خان نیمروز وارد ولایت سیستان و بلوچستان ایران شده است.
به گزارش کابل۲۴، حسن کاظمی قمی، نماینده ویژهی رئیسجمهور ایران در امور افغانستان در توییتی نوشته است که با تعامل مستمر دیپلماتیک و بهرهگیری از ظرفیت دیپلماسی عمومی امروز (شنبه، ۱۵ اسد) آب رهاسازیشده از سمت افغانستان وارد چاهنیمههای سیستان شده است.
او گفته است که رایزنیها جهت تداوم و تثبیت جریان پایدار آب ادامه خواهد داشت.
طالبان تاکنون دربارهی رهاسازی آب بند کمالخان چیزی نگفتهاند.
حقابه ایران از رود هلمند (هیرمند) بر مناسبات تهران و کابل سایه انداخته است.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران اخیرا در گفتوگوی تلفنی با امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان گفته است که اگر مسأله حقابه ایران به سرعت حل نشود، بر سایر حوزههای روابط ایران و افغانستان «آثار منفی» خواهد گذاشت.
ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری ایران نیز همزمان با افتتاح فاز دوم سد کجکی بر روی رود هیرمند، وزیران امور خارجه و نیروی ایران را مأمور پیگیری حقابه کشورش از رود هیرمند کرده و گفته که در این زمینه «به هیچ عنوان کوتاه نخواهد آمد».
به دنبال وزیر نیروی ایدان نیز پس عدم رها سازی حقابه این کشور گفته بود که او شخصا به افغانستان سفر میکند و با طالبان در باره حقابه ایران گفتگو میکند.
ایران ادعا دارد که تاکنون دولتهای افغانستان حقابه آن کشور را براساس معاعدهای که میان موسی شفیق و امیرعباس هویدا، نخستوزیران پیشین افغانستان و ایران امضا شده، تأمین نکرده است
کارشناسان افعانستان معتقد هستند که معاهدهی که میان ایران و افغانستان به امضا رسیده است به ضرر افغانستان است.
سید مسعود کارشناس اقتصادی میگوبد که باید دو کشور مجددا در باره حقابه ایران گفتگو کنند.
حقابه از ديد ايران درست است و بايد مطابق معاهده هيرمند انجام شود ؛ ولي از ديد ما ظالمانه است و بايد مذاكرات جديد روي آن صورت گيرد.
سید مسعود میگوید، مقدار آب: ٧٥ مليارد مترمكعب آب هاي زير زميني و سر زميني
آب هاي جاري ( از ٢٧- ٣٥ مليارد متر مكعب) تازه ترين رقم
ايران يكبار ديگر مسله حقابه را با افغانستان مطرح كرد در ابن مورد بايد:
سياست نفي در نفي را در پيش گرفت ، اين بدين معني است آنچه را كه ايران نمي پذيرد براي ما نيز غير قابل و پرسش بر انگيز است و قابل قبول نيست
اقای مسعود میگوید: “حقابه از ديد ايران درست است و بايد مطابق معاهده هيرمند انجام شود ؛ ولي از ديد ما ظالمانه است و بايد مذاكرات جديد روي آن صورت گيرد”
تعين حقابه جديد در كار است
آقای مسعود میگوید: “حقابه پيشنهادي افغانستان براي ايران در همان زمان ١٦ مترمكعب آب در في ثانيه بود ولي ايراني قبول نكردند و ٢٢ مترمكعب را در في ثانيه تقاضا كردند كه محمد ظاهرشاه ٤ مترمكعب ديگر را نيز بر اساس دوستي و حسن هجمواري به ايران داد( از كيسه خليفه بخشيد)و به اين اساس ٢٦ مترمكعب بدون در نظر داشت تغيرات احتمالي حجم آب با طرف ايران مطابق قرار داد ممانعت نكند و در حقيقت حق ايران است.”