مهاجرت و امنیت بین الملل

دیاسپورا را آوارگان دور از وطن معنا کرده‌اند. این واژه نخست در توضیح مهاجرین اسرائیلی بوجود آمد. دیاسپورا؛ به مهاجرینی گفته می‌شود که دور از وطن در کشوری دیگر دارای تابعیت شده‌، به حقوقی دست پیدا کرده‌اند؛ این حقوق به میزان برخورداری کشور میزبان از دموکراسی شدت وضعف دارد.

کابل۲۴: هرچه کشور میزبان داری نظام مردم سالارتر باشد، حقوق و مزایای دیاسپورا برای تاثیرگذاری بر مناسبات سیاسی و اجتماعی بیشتر است.

دیاسپورا تشکل‌هایی را بوجود می آورد که با تاثیر گذاری بر سیاست خارجی کشور مقصد( کشوری که در آن حضور دارد) برای کشور مبدا( کشوری که از آن مهاجر شده است) لابی کند.

گاهی این دیاسپورا به حدی قدرتمند عمل می‌کند و حضور پر رنگ در صحنه دارند که می‌توانند سیاست خارجی کشوری بزرگ چون ایالات متحده امریکا را سمت و سو بدهند.

حضور یک میلیون یهودی در امریکا که حق رای دارند و از طرفی جز سرمایه‌دارترین افراد موجود در امریکا هستند، سرنوشت بسیاری از منازعات بین المللی را رقم می‌زند.

در صدی که از لحاظ کمیت در پایین ترین سطح و از لحاظ کیفیت در بالاترین آن قرار دارند، همان یک درصدی که نود نه در صد ثروت جهان را در اختیار دارد.

لابی‌گرهای بزرگی که با مصرف میلیون ها دالر در قالب موسسه هایی چون ای پک (AIPAC) با بیش از صد هزار عضو برای سیاست خارجی امریکا سوژه می‌سازند و یا گاهی هم به تعبیر بودریار با وانمایی از جنگ هایی چون خلیج فارس سعی بر کنترل اذهان عمومی جهانی دارند.

قذافی برای عدم فروش نفت به شرکت های بزرگ نفتی باید کنار برود و هرج و مرج موجود در لیبیا با مدیریت جدیدی راه را برای قاچاق فرآورده های نفتی باز کند.

داعش عراق را تسخیر کرد تا نفت این کشور با دلالی ترکیه به طرف مرزهای دور برود.

فرار یهودیان( مهاجر شدن آنها) از اروپا و به خصوص از آلمان با برخورد هیتلر با این مردم، به صورت کلی تنظیم شده و برنامه ریزی شده بود.

مطابق یک قرار داد، هیتلر باید عرصه را برای یهودیان به قدری تنگ می کرد که همه به سرزمین موعود؛ جایی که حضرت موسی وعده داده بود بروند و از آنجا مهاجرت های هدف‌مند را آغاز کنند.

نمود دیگر مهاجرت را می‌توان در شهرک یا محله های چینی ها در نقاط مختلف جهان دید.

به باور چینی‌ها، امریکای ها با ایجاد پایگاه های نظامی در نقاط مختلف جهان سعی بر کنترل فضای جهانی دارند، اما چین با ایجاد محله های چینی به نوعی بر مناسبات جهانی تاثیر گذار است.

محله‌های چینی را حتی در ایالات متحده امریکا می‌توان مشاهده کرد. این محله ها با تاثیر اجتماعی بر مردم امریکا حضور نزدیکی را برای تاثیر مستقیم بر سیاست امریکا در نقاط مختلف جهان در بعد خارجی مناسبات امریکایی دارند.

قره باغ که به نام هایی چون آرتساخ و یا جمهوری قره باغ کوهستانی معروف است؛ منطقه‌ای که در سه دهه پیاپی محل مناقشه دو کشور آذربایجان و ارمنستان است و گاهی برای آن پیشینه صد ساله نوشته شده است.

آخرین جنگ در این منطقه در نوامبر 2020 به وقوع پیوست که آذربایجان با حمایت ترکیه توانست بخش های قابل ملاحظه ای از مناطق تحت کنترل ارمنستان را آزاد کند.

اما آنچه به این حمایت انجامید نه تنها روحیه تهاجمی سیاست خارجی ترکیه بعد از دخالت در سوریه است بلکه وجود لابی های فراوان آذربایجانی در داخل ترکیه و آنچه در مقابل عامل اشغال بخش هایی از آذربایجان از سوی ارمنستان شده بود، وجود ترومایی است که دیاسپورای ارمنستانی داشته‌اند.

مهاجر و مهاجرت می تواند مناطق زیادی را به آشوب بکشاند و از آشوب کشانده شدن بسیاری از مناطق جلوگیری کند؛ روابط بین الملل این روزها بیشتر از گذشته تنوع و گوناگونی را می‌پذیرد. مهاجرت نمود بارز این این تحولات جدید است.

دکتر سید محمد تقی حسینی، دکترای روابط بین الملل نویسنده، مترجم و پژوهشگر روابط بین الملل.( سیاست و امنیت). آقای حسینی در کنار تدریس در دانشگاه با چندین رسانه چاپی و الکترونیکی همکاری داشته است. ایشان سابقه کار به عنوان محقق ارشد در برخی موسسه‌ها را نیز در کارنامه خود دارد. از دکتر حسینی در حدود ده سال فعالیت آکادمیک و رسانه‌ای؛ صدها مقاله علمی، یادداشت، تالیف کتاب، ترجمه کتاب، ترجمه مقاله و گفتگوهای علمی نشر شده‌است.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *