امانوئل ماکرون، رئيس جمهوری فرانسه روز پنجشنبه ۶ اپریل در پکن و در دیدار با همتای چینی خود، شی جین پینگ از او خواست تا برای راضی کردن روسیه در جهت پایان دادن به جنگ تلاش کند.
به گزارش کابل۲۴ به نقل از یورونیوز؛ آقای ماکرون در حالی که در کنار رئیس جمهوری چین ایستاده بود به شی جینپینگ گفت:
«تجاوز روسیه به اوکراین ضربهای به ثبات بینالمللی وارد کرده است. میدانم که میتوانم روی شما حساب کنم تا روسیه را بر سر عقل بیاورید تا همه به میز مذاکره بازگردند.»
آقای ماکرون پیش از این گفته بود که در دیدار با رهبر چین تلاش خواهد کرد تا مسیری مشترک با چین را برای صلح در اوکراین ایجاد کند.
همچنین رسانه دولتی CCTV چین به نقل از شی جین پینگ گزارش داده که رهبر چین در دیدار با ماکرون تاکید کرده که پکن و پاریس توانایی و مسئولیت دارند تا از تفاوتها و محدودیتها فراتر روند چرا که به گفته او جهان دستخوش تغییرات عمیق تاریخی است.
مقامهای فرانسوی پیشتر گفته بودند که ماکرون قصد دارد در این ملاقات از شی جین پینگ بخواهد که از نفوذ پکن در روسیه برای ایجاد صلح در اوکراین استفاده کند.
هرچند پاریس معتقد است که چندان نسبت به ایجاد تغییر عمده در مواضع چین امیدوار نیست.
ماکرون پیش از ملاقات با شی جین پینگ، با لی چیانگ، نخست وزیر چین و مرد شماره ۲ حزب کمونیست دیدار کرد.
رئيس جمهوری فرانسه در آن دیدار ضمن اشاره به جنگ اوکراین تاکید کرد که ایجاد یک مسیر مشترک میان کشورهای جهان برای پایان دادن به جنگ و بحران در اوکراین ضروری به نظر میرسد.
نخست وزیر چین هم در این دیدار اشاره کرد که احتمالا «اتفاق نظر قابل توجهی» میان ماکرون و رهبر چین وجود دارد.
در این سفر همراه با ماکرون، اورزولا فن در لاین، رئيس کمیسیون اروپا نیز به پکن آمده تا نمایشی از اتحاد در اروپا به رقیب شرقی نشان داده شود.
شی و پوتین پیش از حمله مسکو به اوکراین در فبروری ۲۰۲۲ اعلام کرده بودند که دولتهایشان دوستی بدون محدودیت دارند.
در این مدت پکن از بیان انتقاد صریح از مسکو خودداری کرده اما تلاش کرده است که بیطرف جلوه کند و خواستار مذاکرات آتشبس و صلح شده است.
آقای ماکرون روز چهارشنبه گفته بود که میخواهد چین را به ایفای نقشی موثر در صلح ترغیب کند.
او همچنین ابراز امیدواری کرده بود که پکن در ابتکاراتی که برای مردم اوکراین مفید است، شرکت کند.
چین بزرگترین خریدار نفت و گاز روسیه است و دو کشور همراه با یکدیگر در مخالفت با آنچه «تسلط ایالات متحده بر امور جهانی» مینامند، همراه هستند.