۵۵ سال پیش در چنین روزی، «نیل آرمسترانگ»، «باز آلدرین» و «مایکل کولینز» سه فضانورد امریکایی در مأموریت «آپولو ۱۱ ناسا» به ماه رفتند. پس از فرود فضاپیما روی سطح ماه، نیل آرمسترانگ به عنوان اولین انسان در تاریخ بشر پا روی سطح ماه گذاشت اما در این میان افرادی هم هستند که فکر میکنند فرود انسان روی ماه، یک خبر جعلی و یک فریب بزرگ بوده است.
کابل۲۴: این افراد برای ادعای خود سوالاتی را مطرح میکنند که به آنها پاسخ داده شده است. البته قبل از این که به سوال و جواب درباره فرود انسان روی ماه بپردازیم، یک نکته قابل یادآوری است و آن این که هنوز انسانهای زیادی روی کره زمین هستند که به کروی بودن زمین باور ندارند. آنها انجمنهایی تحت عنوان «زمین تخت گرایان» دارند که مدعی هستند، زمین مثل صفحه سیدی و دیسک، تخت است نه مانند توپ کروی.
در گذشته هم گروههایی بودهاند که وجود حقایق را در زندگی انکار میکردند. سوفسطائیان که پنج قرن قبل از میلاد در یونان ظهور کردند، از جمله فیلسوفانی بودند که حقیقت را منکر میشدند تا جایی که برخی از آنها وجود خورشید را منکر شدند.
مولانا در دفتر اول مثنوی معنوی ذیل داستان طیب و بیمار، به لجاجت بشر در برابر حقایقی که مانند آفتاب روشن است، اشاره دارد زیرا مولانا با فلسفه سوفسطایی هم آشنایی داشته است:
آفتاب آمد دلیل آفتاب
گر دلیلت باید از وی رو متاب
از وی ار سایه نشانی میدهد
شمس هر دم نور جانی میدهد
حتی برخی از فیلسوفان سوفسطائی حقیقت انسان را نیز منکر شدند تا جایی که «رنه دکارت» فیلسوف قرن هفدهم میلادی نیز متمایل به این دیدگاه شد اما سپس به آن پاسخ داد و جمله معروف خود را گفت: «من میاندیشم پس هستم».
یعنی وقتی یک فیلسوف سفطهگر در نتیجه اندیشیدن به وجود انسان شک میکند و میگوید که انسانی نیست، پس انسانی است که او به عنوان یک انسان اندیشمند، وجود و حقیقت انسان را منکر میشود.
دوباره به اصل موضوع برمیگردیم. یکی از انکارکنندگان سفر انسان به ماه «بیل کیسینگ» بود که در سال ۱۹۷۶ کتابی تحت عنوان «ما هرگز به ماه نرفتیم» را چاپ و منتشر کرد. پس از آن این تئوری شکل گرفت که گویا موضوع سفر انسان به ماه، فریب و حقه دولت امریکا در همکاری با شرکت فیلمسازی هالیوود بوده است.
بیل در کتاب خود، چندین سوال را درباره عدم فرود انسان روی ماه مطرح کرده است که بارها به آنها توسط دانشمندان ناسا و وبگاههای معتبر اخترشناسی پاسخ داده شده است.
یکی از وبگاههای معتبر در زمینه فضا و اخترشناسی سایت آمریکایی «فضا» یا «اسپیسداتکام» space.com است که در سال ۱۹۹۹ توسط «لودابز» و «ریش زاهرادنیک» از علاقمندان علوم فضایی بنیادگذاری شد. یکی از محورهای فعالیت این وبگاه، پاسخ به تئوریهای توطئه درباره نجوم از جمله اکتشافات فضایی بشر است.
سایت فضا به مناسبت ۵۵ سالگی فرود انسان بر سطح ماه، مقالات علمی فراوانی منتشر کرده است که در آنها به ادعای جعلی بودن فرود انسان بر سطح ماه هم پاسخ داده شده است. مثلاً یکی از تئوریهای دروغ بودن رفتن انسان به ماه این است که در عکسهایی که آپولو از سطح ماه گرفته است، هرگز هیچ ستارهای در فضا دیده نمیشود؟
در پاسخ به این سوال گفته شده است که تمام مأموریتها با حضور انسان در سطح ماه، در طول روز و در مقابل نور خورشید انجام میشده است. این بدان معناست که نور ستارگان در مقایسه با نور موجود، آنقدر کم بوده که ستارهها در عکسها مشاهده نمیشوند.
سوال دیگر این که وقتی در ماه باد وجود ندارد، چگونه پرچم آمریکا در حال اهتزاز دیده میشود؟
به این سوال هم پاسخ داده شده است که این پرچم به شکل فلش و تابلو تهیه شده است تا به دلیل نبود باد در سطح ماه، طبیعی به نظر برسد. اگر به عکس از نزدیک و دقیق نگاه کنیم متوجه میشویم که لبه بالایی پرچم توسط یک میله افقی، استوار نگهداشته شده است تا از جمع شدن پرچم به دور میله اصلی ممانعت کند.
با این توضیحات، تکلیف «تیتر سوالیه» این یادداشت نیز مشخص میشود که سفر انسان به ماه یک حقیقت است و تاکنون دلیل علمیای که خلاف رفتن انسان به ماه باشد، ارائه نشده است.
محمد مرادی