جنبش حامیان مقتدی صدر، روحانی پر نفوذ شیعه عراق روز شنبه ۱۵ اکتبر اعلام کرد از پیوستن به دولت آینده که توسط محمد شیاع سودانی، نخست وزیر تشکیل خواهد شد، امتناع میکند.
به گزارش کابل۲۴ بهدنقل از یورونیوز، حامیان مقتدی صدر امتناع خود از پیوستن به دولت جدید عراق را زمانی اعلام کردند که تنها دو روز از انتخاب عبداللطیف رشید به ریاست جمهوری این کشور توسط پارلمان میگذرد.
محمدصالح عراقی، یکی از متحدان نزدیک صدر در بیانیهای در حساب توئیتر خود گفت: «ما به صورت روشن و قاطع همه متحدانمان را از شرکت در تشکیل این دولت منع میکنیم.»
آقای سودانی ۵۲ ساله، سیاستمداری شیعه است که پیشتر وزیر حقوق بشر در دولت نوری المالکی بود. وی از حمایت ائتلاف چارچوب هماهنگی عراق که از بین ۳۲۹ کرسی مجلس قانونگذاران کنترل ۱۳۸ کرسی را بر عهده دارد، برخوردار است. ائتلاف چارچوب هماهنگی عراق از رقبای جدی مقتدی صدر و مورد حمایت ایران است.
آقای صدر در ماه جولای به ۷۳ نفر از نمایندگان طرفدار خود دستور داد تا از مجلس استعفا دهند. این عمل وی باعث شد مجلس عراق در اختیار اعضای چارچوب هماهنگی قرار گیرد. برخی از این اعضا نظامیان سابق حشد شعبی بودند.
محمدصالح عراقی در بیانیه روز شنبه خود، دولت آینده عراق را آشکارا تابع نظامیان خواند که «قادر به ارضای خواست مردم عراق نیست.» او میگوید حامیان مقتدی صدر از شرکت در تشکیل هر دولتی که توسط سودانی یا هر نامزدی از میان چهرههای سیاسی سابق یا وابسته به مفسدان باشد، امتناع میکنند. وی میافزاید: «هر کسی که به وزارتخانههای آنها بپیوندد نه تنها از ما نیست بلکه ما با او مقابله میکنیم.»
در پی اعتراضات سراسری اکتبر ۲۰۱۹ برای محکوم کردن فساد در حاکمیت، زیر ساختهای فرسوده و نبود خدمات و اشتغال جوانان، سال گذشته انتخابات زود هنگامی برگزار شد. مقتدی صدر که قادر است دهها هزار نفر از حامیانش را با یک توئیت بخروشاند، در حالی که ائتلاف چارچوب هماهنگی خواهان تشکیل دولت جدید پیش از هر گونه رایگیری بود بارها خواستار انتخابات زودهنگام شد.
صدر از پر نفوذ ترین روحانیون شیعه عراقی است گه مخالف دخالت های ایران در امور عراق است
تنش بین دو جریان شیعه رقیب در ۲۹ اگست امسال به اوج خود رسید. در آن زمان بیش از ۳۰ نفر از حامیان صدر در درگیری با اعضای جناح نزدیک به ایران و ارتش عراق در منطقه سبز بغداد کشته شدند.
صدر در سالهای اخیر آنچه خلاف معمول پنداشته میشود با عربستان رابطهی نزدیک برقرار کردهاست؛ رابطهی که خشم ایران را به همراه داشتهاست.