نعمت الله، دانشجوی 25 ساله طب اهل هلمند، اخیرا در ایران به اتهام قاچاق مواد مخدر به اعدام محکوم شدهاست. او برای گذراندن اوقات فراغت و دیدار با اقوام به ایران سفر کرده بود که دستگیر و متهم به قاچاق مواد مخدر شدهاست.
کابل ۲۴: خانواده نعمت الله از دولت افغانستان میخواهند که در پرونده او مداخله کند و آزادی او را تضمین کند یا او را به افغانستان بازگرداند. آنها استدلال میکنند که او بی گناه است و اعدام او برای خانواده ویرانگر خواهد بود.
ایران در سالهای اخیر شاهد افزایش وحشتناک اعدامها، بهویژه جرایم مرتبط با مواد مخدر بودهاست. طبق گزارش عفو بینالملل، ایران در پنج ماهه اول سال ۲۰۲۳ حداقل ۱۷۳ اعدام مرتبط با مواد مخدر انجام دادهاست که تقریباً سه برابر بیشتر از مدت مشابه در سال ۲۰۲۲ ولایت رقم دو سوم کل اعدامها را در ایران تا کنون در سال جاری تشکیل میدهد.
نعمتالله، جوان ۲۵ سالهای از هلمند، به تازگی در ایران به اتهام قاچاق مواد مخدر به اعدام محکوم شده است.
او دانشجوی سمستر نهم دانشکده طب در یکی از دانشگاههای خصوصی هلمند بود و به هدف تفریح و دیدار با نزدیکانش به ایران سفر کردهاست.
نعمتالله جوان متهم به مواد مخدر گفت: «از حکومت میخواهم که به رهایی من تلاش کنند من به تمام زندانیهای اینجا امید دادهام که وقتی به افغانستان برگشتم برای آنان نیز تلاش خواهم کرد پس از اینکه من اعدام شوم پشیمانی سودی ندارد مانند کاکای من که اعدام شد نگذارید جوانان دیگر اعدام شود.»
خانواده نعمتالله از حکومت سرپرست خواهان رسیدگی به این موضوع هستند.
احمدشاه پدر نعمتالله گفت: «نعمتالله پسرم ۲۵ سال عمر دارد به وی اتهام قاچاق مواد مخدر در ایران، متهم شده و به اعدام محکوم شدهاست.
از حکومت امارت اسلامی تقاضا دارم در رهای و یا انتقال پسرم به کشور تلاش کرده و مسوولان ایرانی صحبت کنند.»
شیرین مادر نعمتالله گفت: «از هر دو حکومت میخواهم پسرم را آزاد کنند او بیگناه است. او پسر بزرگم است بدون او زندگیکردن برای من سخت است.»
عفو بین الملل وضعیت اعدامیها را وحشتناک توصیف کردهاست. اکثر اعدام شدگان از مناطق حاشیه نشین و محروم از لحاظ اقتصادی هستند و اعضای اقلیت قومی بلوچ تحت تعقیب حدود 20 درصد از اعدام های ثبت شده را تشکیل می دهند، علیرغم اینکه تنها 5 درصد از جمعیت ایران را تشکیل میدهند.
این اعدامها پس از محاکمه های سیستماتیک ناعادلانه که قوانین بین المللی را نقض میکند، انجام شدهاست. متهمان اغلب به وکالت مستقل حقوقی دسترسی ندارند و از حقوق خود بی اطلاع هستند، زیرا این عمدتاً فقرا و آسیب پذیران هستند که تحت تأثیر مجازات اعدام قرار میگیرند.
خانوادههای اعدامشدگان اغلب با عواقب وخیم اقتصادی ناشی از از دست دادن نانآوران و بدهیهای سنگین از هزینههای قانونی دست و پنجه نرم میکنند.
مقامات ایرانی همچنین زندانیان را به دلیل اعمال دیگری که طبق قوانین بین المللی هرگز نباید منجر به مجازات اعدام شوند، مانند شرکت در اعتراضات و پستهای رسانههای اجتماعی، اعدام میکنند.
روند نگران کننده در سراسر ایران
تعداد اعدام ها در سال 2023 بالاترین میزان ثبت شده از سال 2015 است و نسبت به سال 2022 افزایش 48 درصدی و نسبت به سال 2021 افزایش 172 درصدی را نشان میدهد. در سال 2023، ایران مسئول 74 درصد از کل اعدام های ثبت شده در جهان بودهاست.
“سرعت بی شرمانه” که مقامات اعدام های مرتبط با مواد مخدر را انجام میدهند، فقدان انسانیت و بی توجهی آشکار آنها به حق زندگی را آشکار میکند.
امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان گفت که برای رسیدگی به وضعیت زندانیان افغان در کشورهای همسایه بودجه ویژه ای را اختصاص دادهاند اند. در دو سال گذشته بیش از 2000 زندانی افغان برای رسیدگی به پرونده های خود از ایران به افغانستان منتقل شدهاند.