یک موتر و دو مالک؛ سایه «سرقت» و «خیانت» بر یک اختراع ملی

یک انجنیر در اداره تعلیمات تخنیکی و مسلکی افغانستان می‌گوید که پنج سال پیش کار ساخت بیرونی یک موتر را آغاز کرده‌بود و حالا این پروژه تقریباً مراحل پایانی‌اش را طی می‌کند. این در حالی است که فردی دیگر، این ادعا را زیر سوال برده و مدعی شده که ایده او برای ساخت این موتر دزدیده شده است.

کابل۲۴: تصاویر منتشرشده از این موتر در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها در چند روز اخیر به سرعت دست به دست می‌شود و مورد استقبال کاربران قرار گرفته‌است.

در ابتدا اداره تعليمات تخنیکی و مسلکی ویدئویی از موتر منتشر کرد که در آن شخصی به نام محمدرضا احمدی که خود را مهندس و طراح این پروژه معرفی می‌کند از جریان و چگونگی‌ کار این موتر توضیح می‌دهد.

آقای احمدی که خود را “مدیرعامل” این پروژه معرفی می‌کند ابتدا به زبان انگليسی و در یک گفتگوی دیگر به زبان فارسی ایرانی صحبت می‌کند و در مورد چند و چون این موتر ظاهرا لوکس و پرطرفدار توضیح می‌دهد.

محمدرضا احمدی

انتشار تصاویر این موتر و گفتگوهای پیوسته محمدرضا احمدی، احساس غرور درباره پیشرفت ملی را در میان کاربران شبکه‌های اجتماعی برانگیخت.

اما ماجرا به این‌جا ختم نمی‌شود، با گذشت چند روز از رونمایی این موتر نیمه‌تمام، دعواهای حقوقی بر سر این‌که این طرح از یک تیم تخصصی بوده و به سرقت رفته‌است بالا گرفت.

فردی به نام کبیر حمیدی در صفحه فیسبوک خود مدعی شده‌است که طراح و ایده‌پرداز این پروژه او است و محمدرضا احمدی که فعلا از موتر رونمایی کرده‌ و آن را به نام خودش ثبت کرده‌‌ «خیانت» کرده‌است.

آقای حمیدی نوشته‌‌است: «این ایده به شخصی به نام کبیر حمیدی و استارتاپی به نام Kmotors تعلق دارد و دیزاین آن در دفتر مالکیت فکری در کشور هندوستان در سال ۲۰۱۷ ثبت و راجستر شده است! این کاور با خیانت این شخص(محمدرضا احمدی) روی شاسی که هر سانتی‌مترش زیر نظر طراح و ایده‌پرداز اصلی آن اجرا شده‌بود نصب شده است!»

کبیر حمیدی در بخش ديگر يادداشت‌اش اضافه کرده‌است که تیم او از پیش‌رفت افغانستان حمایت می‌کند تا مردم افغانستان در جایگاه بهتری از نظر زیرساخت‌های اقتصادی قرار بگیرند.

حمیدی نوشته: «مالکیت معنوی این طرح جزو مهم‌ترین چیزهایی است که ما انتظار داریم با صداقت در مورد آن صحبت شود! من به عنوان نماینده تیم Kmotors و از بنیان‌گذاران آن این نوشته را با شما شریک می‌سازم! من طرح اصلی که قرار بود کار شود را ضمیمه می‌کنم.»

یادداشت آقای حمیدی

او گفته: «ما آن طرح را به نام «Sedus A» که در جریان کار تبدیل به «Raga» شد، می‌خواستیم بسازیم و این شخص (محمدرضا احمدی) عضو تیم Kmotors بود و نه صاحب امتیاز آن. چیزی به نام ENTOP وجود خارجی نداشت.»

آقای حمیدی که خود را صاحب امتیاز و ایده‌پرداز این طرح معرفی می‌کند و اکنون در خارج از افغانستان زندگی می‌کند از جواب دادن به سوالات خبرنگار کابل۲۴ خودداری کرد.

هرچند پروژه ساخت این موتر هنوز کامل نشده‌است؛ اما رسانه‌های داخلی و خارجی با توجه به وضعيت اقتصادی و انکشافی افغانستان از ساخت و ایده این طرح شوکه‌ شده‌اند.

با این وجود اگرچه خروجی این کار برای کشوری مثل افغانستان که در شرایط بد اقتصادی‌ قرار دارد حایز اهمیت است؛ اما ماجرای «سرقت» و «خیانت» و موضوعات حقوقی و معنوی طرحی که قرار است به نام مردم و دولت ثبت شود بر جنبه‌های غرورآمیز این اختراع ملی سایه افکنده است.

موسس کابل۲۴
حمید شهاب خبرنگار، عکاس، نویسنده و موسس کابل۲۴ است او همچنین به‌عنوان خبرنگار ارشد، مدیر مسئول و نویسنده در برخی از رسانه‌ها کار کرده‌است. از آقای شهاب در ۱۱ سال فعالیت رسانه‌ای، صدها گزارش، مقاله، تحلیل و گفتگو در حوزه‌های گوناگون، منتشر شده‌است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *