دادگاه ویژه کوزوو در لاهه روز جمعه ۱۶ دسامبر ۲۰۲۲ نخستین حکم جنایت جنگی را علیه یک فرمانده شورشی در این کشور صادر کرد.
به گزارش کابل۲۴ به نقل یورونیوز، به موجب این حکم صالح مصطفی به جرم شکنجه زندانیان از سوی دادگاه ویژه کوزوو به تحمل ۲۶سال مجازت زندان محکوم شد.
گفته میشود که این فرمانده سابق ارتش آزادیبخش کوزوو در جریان جنگ استقلال از صربستان طی سال ۱۹۹۸ تا ۱۹۹۹ در زندان موقتی که توسط چریک های آلبانیایی اداره میشد دست به قتل، شکنجه و بازداشت خودسرانه زده است.
بر اساس حکم دادگاه ویژه کوزوو، صالح مصطفی و نیروهای تحت فرماندهی وی به طرز وحشیانهای اقدام به شکنجه و ضرب و شتم آلبانیاییتبارهایِ متهم به همکاری با صربها میکردند و حتی یکی از زندانیان را تا سر حد مرگ کتک زده بودند.
دادستان ها می گویند صالح مصطفی که به فرمانده کالی شهرت دارد به همراه افرادش دست کم شش فرد آلبانیتبار کوزوو را که متهم به همکاری با صرب ها بودند مورد ضرب و شتم و شکنجه قرار دادهاند.
بر اساس این حکم، وی و نیروهایش همچنین مسئول مرگ یک فرد دیگر آلبانیتبار هستند که تحت شکنجه جان باخته بود.
محکمهای که مسئولیت رسیدگی به پرونده جنایات این فرمانده سابق چریکهای آلبانیتبار کوزوو را بر عهده داشت حکم صادره را «گامی مهم» در روند شکلگیری دادگاه ویژه کوزوو عنوان کرده است.
قاضی مپی ولت فولیا که ریاست جلسه روز جمعه دادگاه را برعهده داشت اعلام کرد که حکم جنایات جنگی علیه فرمانده سابق شورشی در کوزوو نخستین مورد از نوع خود است که توسط این محکمه صادر میشود.
دادگاه ویژه کوزوو در لاهه، نهادی تحت قوانین دستگاه قضایی کوزوو است که از قضات بین المللی تشکیل شده و از سال ۲۰۱۵ به این سو در شهر لاهه هلند تشکیل میشود.
این نهاد که توسط اتحادیه اروپا تأمین مالی می شود بویژه به دلیل محافظت از شاهدان تحت فشار و تهدید، جلسات رسیدگی خود را در لاهه برگزار میکند زیرا به گزارش فرانسپرس فرماندهان سابق ارتش آزادیبخش کوزوو هنوز بر زندگی سیاسی در این کشور تسلط دارند.
این حکم در حالی صادر می شود که نزدیک به ربع قرن پس از جنگ استقلال، تنش های قومی در کوزوو بار دیگر شعلهور شده است.
در جریان درگیریهای تازه اوایل هفته جاری میان طرفین (آلبانیتبارها و صرب تبارهای کوزوو)، مهاجمان به روی پلیس تیراندازی کردند و به سوی نیروهای مامور برقراری نظم اتحادیه اروپا نارنجکهای صوتی پرتاب کردند.
اگرچه کوزوو در سال ۲۰۰۸ استقلال خود را از صربستان اعلام کرد، اما بلگراد همچنان این منطقه را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت نمی شناسد و اکثریت صربهای ساکن در شمال کوزوو را به نافرمانی از پریشتینا تشویق می کند.
تنشها طی ماههای اخیر در مناطق شمالی به دلیل تصمیم کوزوو برای جایگزینی پلاک خودروهای صادر شده توسط بلگراد با پلاکهایی که پریشتینا آنها را صادر کرده است، بالا گرفت.