حضور کوچیها در بسیاری از مناطق کشور همواره با حاشیههایی مواجه بودهاست. در این میان، طی چند سال گذشته حضور کوچیها در مناطق مرکزی افغانستان با تفنگ و جنگ و تنش و تقابل همراه بوده؛ مسالهای که حتی حکومت مرکزی هم توان مهار آن را نداشت یا اراده لازم برای مقابله آن در کار نبود.
کابل۲۴: اکنون با گذشت دقیقا یک سال از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان کوچیها نیز آزادی عمل بیشتری پیدا کردهاند. آنها به توجه به یک دست شدن حکومت، در مناطقی که از لحاظ بافت قومی تفاوتهایی دارند در مقام حکومت محلی عمل میکنند.
از بحرانسازی کوچیها در مناطق مرکزی (بهسود) که بگذریم، ولسوالی ناور غزنی نیز دستخوش اتفاقات ناگواری است که جدای از آسیبهای اجتماعی، برای فرهنگ بومی جامعه نیز مشکل ایجاد کردهاست.
منابع در ولسوالی ناور غزنی به کابل۲۴ میگویند که کوچیها در مرکز این ولسوالی از مکاتب بهعنوان طویله و محل نگهداری گوسفندانشان استفاده میکنند.
یک منبع در ولسوالی ناور غزنی میگوید که کوچیها مواشی خود را در صحنها و میدانهای ورزشی مکاتب برای استراحت میآورند.
به گفته منبع آنها به کوچیها گفتهاند که اینجا مکتب است و نباید مواشیشان آنجا مستقر شوند؛ اما کوچیها در جواب گفتهاند که این مکتب دولتی است و ما هم دولتی هستیم.
دو مکتب در کولره ناور در نزدیکی مرکز ولسوالی قرار دارد و اکنون بخشهایی از آن استراحتگاه گوسفندان کوچیها شدهاست.
منبع محلی در صحبت با کابل۲۴، از دولت طالبان میخواهد تا جلو کارهای غیرمعمول کوچیها را بگیرند؛ در غیر آن صورت، آنها با این اعمالشان از نام طالبان سوء استفاده میکنند.
تلاشی شاگردان مکتب
یک منبع در مکتبی موسوم به لیسه سراب ناور نیز میگوید که کوچیها علیرغم اینکه از فضای مکتب برای مواشی خود استفاده میکنند شاگردان مکتب را نیز مورد بازپرس و آزار و اذیت قرار میدهند.
به گفته او کوچیهای مستقر در این منطقه، شاگردان مکتب را تلاشی و تحقیر میکنند که چرا به مکتب میروند.
او میگوید: اذیت و آزار یک نوع نیست، کوچی ها از انواع شیوهها برای آزار شاگردان استفاده میکنند تا آنها را از رفتن به مکتب بازدارند.
یک منبع دیگر نیز با تایید این موارد میگوید که کوچیها در دو مکتب «لیسه وحدت و مکتب متوسطه سراب عمران» در منطقه کولره ناور بارها شاگردان را اذیت کردهاند.
او میگوید کسی جرات ندارد به کوچیها بگوید که برای شاگردان مکتب مزاحمت نکنند. به گفته او آنها «مسلح و عقدهای» هستند.
به گفته او قرار است یک هیات متشکل از معلمان دو مکتب و ریشسفیدان منطقه نزد ولسوال طالبان برود و در مورد مشکلات یادشده گفتگو کند.
باجگیری
یک منبع مردمی دیگر در منطقه «بهایی» ناور هم بدون ذکر ناماش به کابل۲۴ میگوید که چندی پیش یک کوچی در این ولسوالی به دلیل زخمیشدن پسرش در جنگ چند سال قبل با نیروهای امنیتی حکومت پیشین، از مردم محل غرامت خواستهاست.
او میگویند که این مرد کوچی بر تمامی باشندگان ساحه باریکی ولسوالی ناور ولایت غزنی عارض شده و خواهان پرداخت بیش از یک میلیون کلدار پاکستانی غرامت است.
او میگوید که ولسوال طالبان در ناور نیز ساکنان بومی را محکوم شاخته و با تهدید از آنها خواسته تا مبلغ تعیینشده را به خانواده کوچی پرداخت کنند.
کوچیها طی سالهای گذشته نیز در ناور غزنی با مردم بومی مشکلات فراوانی داشتهاند. اکنون که طالبان به قدرت رسیدهاند نارضایتی مردم از عملکرد کوچیها بیشتر شدهاست؛ زیرا آنها مسلح اند و به عنوان «دولت» بر ساکنان بومی این منطقه، حکمرانی میکنند.