سازمان جهانی صحت (دبیلو اچ او) شیوع ام پاکس در بخشهایی از آفریقا را وضعیتی اضطراری برای صحت جهانی که مایه نگرانی بینالمللی است اعلام کرده است.
کابل ۲۴: این بیماری به شدت مسری – که قبلا به آبله میمونی موسوم بود – دست کم ۴۵۰ نفر را در جریان شیوع اولیه در جمهوری دمکراتیک کنگو کشته است.
این بیماری اکنون در بخشهایی از آفریقای مرکزی و شرقی درحال شیوع است و دانشمندان نگران سرعت شیوع یک سویه جدید و میزان کشندگی آن هستند.
تدروس آدهانوم گبرایسوس، رئیس سازمان جهانی صحت، گفت که شرایط بالقوه برای گسترش آن در داخل آفریقا و ورای این قاره «خیلی نگران کننده است.»
او گفت: «یک واکنش هماهنگ بینالمللی برای متوقف کردن این شیوع و نجات جان مردم ضروری است.»
امپاکس از طریق تماس نزدیک، مثل آمیزش جنسی، تماس پوست با پوست و صحبت و تنفس از فاصله نزدیک با دیگران سرایت میکند.
این بیماری باعث علائمی مثل آنفلوآنزا و ضایعات پوستی میشود و و میتواند مرگبار باشد، به طوری که چهار درصد موارد ابتلا به مرگ منجر میشود.
دو گونه عمده از این ویروس درحال گردش بوده است.
درحالی که «کلاد ۱» در آفریقای مرکزی بومزاد (اندمیک) است، «کلاد ۱ بی» یک گونه جدیدتر و عفونیتر است که یک دانشمند آن را «خطرناکترین تا الان» توصیف کرد.
همین گونه جدید است که به اعلامیه تازه سازمان جهانی بهداشت منجر شده است.
از آغاز سال جاری تاکنون، بیش از ۱۳ هزار و ۷۰۰ مورد ابتلا و حداقل ۴۵۰ مورد مرگ در کنگو مشاهده شده است.
این بیماری از آن زمان در کشورهای دیگر آفریقا – از جمله بوروندی، جمهوری آفریقای مرکزی، کنیا و رواندا – مشاهده شده است.
امید میرود که اعلام شیوع امپاکس به عنوان یک وضعیت اضطراری برای بهداشت عمومی به سرعت گرفتن تحقیقات، تامین بودجه و معرفی سایر تدابیر بهداشت عمومی در سطح جهان منجر شود.
دکتر جوزی گولدینگ، از «صندوق ولکام» گفت که این اعلامیه یک «نشانه قوی» است و دکتر بوگوما تیتانجی از دانشگاه اِموری گفت که «موید جدی بودن بحران است.»
پروفسور ترودی لنگ، مدیر شبکه جهانی بهداشت در دانشگاه آکسفورد، گفت که این اعلامیه «مهم و به موقع» است، اما افزود که ظهور یک سویه جدید به این معنی است که «ناشناختههای زیادی وجود دارد که باید به آنها پاسخ داده شود.»
این اولین بار نیست که سازمان جهانی صحت به دلیل شیوع بیماری امپاکس وضعیت اضطراری اعلام میکند. در ژوئیه ۲۰۲۲ سویه خفیفتری به نام «کلاد ۲» در نزدیک به ۱۰۰ کشور از جمله برخی کشورها در اروپا و آسیا شیوع یافت.