انتشار عکسی نادر از سه رهبر ارشد گروه «القاعده» از جمله سیف العدل، رهبر شاخه نظامی این گروه و جانشین احتمالی ایمن الظواهری، در تهران پایتخت ایران، به بحث و گمانهزنیهای مجدد درباره دلایل ادامه حمایت ایران از این گروه تروریستی بین المللی در بحبوحه مذاکرات با غرب دامن زد.
به گزارش کابل۲۴ به نقل از العربیه، این عکس از میان بسیاری از اسناد طبقهبندی شده سازمانهای اطلاعاتی امریکا که قبلاً حضور رهبران ارشد القاعده در ایران را فاش کرده بود بسیار خبرساز شد.
دو مقام اطلاعاتی ایالات متحده در گفتوگو با مجله «لانگ وار ژورنال» که اخبار مربوط به مبارزه با تروریسم را پوشش میدهد، صحت این عکس و همچنین هویت این سه نفر را تایید کردند.
این دو مقامات اطلاعاتی همچنین گفتند که این عکس قبل از سال 2015 در تهران گرفته شده است. این عکس از چپ به راست، سیف العدل، ابومحمد المصری و ابوالخیر المصری را نشان میدهد که همگی در لیست تروریستهای تحت تعقیب ایالات متحده هستند.
به باور ناظران مسایل تروریسم، این عکس بر ادعاهایی مبنی بر اینکه ایران این رهبران القاعده و دیگر رهبران گروههای مشابه را در «حصر خانگی شدید» نگه داشته است، رد میکند.
«سیف العدل» کیست؟
یکی از برجستهترین نامزدها برای جانشینی الظواهری، محمد صلاح زیدان، تروریست ملقب به «سیف العدل» است. او به احتمال زیاد حدودا 60 ساله است که با توجه به تجارب نظامی و تروریستی خود از کهنه سربازان این سازمان تروریستی بینالمللی قلمداد میشود. «افبیآی» او را در ردیف تحت پیگردترین تروریستهای جهان قرار داده و 10 میلیون دالر جایزه را برای اطلاعات منجر به دستگیریاش اعلام کرده است.
علی صوفان، مامور پیشین «افبیآی» و کارشناس مبارزه با تروریسم در خصوص «سیف العدل» نوشته است که او از جوانی با صحنهسازی مرگ خود برای دستگاههای اطلاعاتی خارجی، خود را به عنوان شخصی دیگر جا زد و تنها در 3 عکس، چهره واقعی او با صورتی لاغر مشاهده شده که گمان میرود نام حقیقیاش، محمد صلاح زیدان باشد.
سیف العدل یا محمد صلاح زیدان در سال 1989 به افغانستان رفت و به سازمان القاعده پیوست. او با توجه به تجارب پیشین خود و مشارکت در تاسیس بسیاری از شاخههای منطقهای القاعده بویژه در منطقه شاخ آفریقا، نقشی محوری را در گسترش توانمندیهای نظامی این سازمان ایفا کرد.
سیف العدل به احتمال زیاد با پیوستن به یگان ویژه ارتش مصر، در استفاده از مواد منفجره و فعالیت اطلاعاتی کسب تجربه کرده است. او مظنون است که در اواخر دهه 1980 برای مبارزه با اشغالگری شوروی به افغانستان سفر کرد و تقریباً در همان زمان نیز القاعده در افغانستان در منطقه مرزی با پاکستان تأسیس شد.
اسفندیار میر، کارشناس «موسسه صلح ایالات متحده» میگوید که این دوران در افغانستان «بسیار مبهم» است و از سوی دیگر، نشانههای زیادی وجود دارد که سیف العدل، بیشتر دهه 90 قرن گذشته را در أفغانستان سپری کرده باشد.
صندوق اسرار بن لادن
گفته میشود بن لادن که در سال 2011 در پاکستان به دست یگان ویژه نیروهای امریکا کشته شد، در أمور مربوط به حفظ جان خود، به هیچکس به اندازه سیف العدل اعتماد نداشت.
سیف العدل به عنوان طراح اصلی، در دو عملیات از بزرگترین حملات القاعده شرکت داشت «اولین حمله در شرق آفریقا به دو سفارت آمریکا بود که طی آن بیش از 200 نفر در سال 1998 کشته شدند. عملیات بعدی در سال 2000 علیه ناوشکن آمریکایی «کول» انجام شد که به کشتهشدن 17 سرباز آمریکایی انجامید.
سیف العدل پس از حملات 11 سپتامبر 2001 و تهاجم نیروهای آمریکایی به افغانستان، فرماندهی دفاع از قندهار را بر عهده گرفت که طبق نوشته صوفان«او (سیف العدل) ثابت کرد که یک رهبر نظامی قوی و کارکشته است.»
به گفته اسفندیار میر، سیف العدل سپس راهی ایران شد و بیشتر دهه بعدی را در اقامت اجباری در تهران گذراند تا این که در جریان مبادله اسرا در سال 2010 آزاد شد.
نام سیف العدل و أبو محمد المصری (عبدالله احمد عبدالله) در وبگاه « جایزه به خاطر عدالت» قرار داده شده و و 10 میلیون دلار جایزه برای سر آنها تعیین شده است.
به گفته ادموند فیتون براون، رئیس هیئت کارشناسان سازمان ملل متحد ویژه مبارزه با القاعده، المصری احتمالا هنوز در ایران است. همچنین به احتمال زیاد عبدالرحمن المغربی هم در آنجا اقامت دارد که به عنوان مدیر مهمترین پلتفرم رسانهای القاعده، نامزد احتمالی بالاترین پست خالی این سازمان نیز به شمار میآید.
مستند «العربیه» درباره حضور سیف العدل در ایران
طبق این مستند بن لادن و سلیمانی درباره حل اختلافات مذهبی و آموزش نیروهای القاعده در ساخت بمب توسط حزبالله لبنان بحث و گفتوگو کردند.
این فیلم با استناد به کتاب «جنگ نیابتی ایران علیه امریکا» به چگونگی آغاز روابط میان القاعده و جمهوری اسلامی پرداخته و آورده که این رابطه با یک دیدار سری آغاز شد که احتمالا میان سلیمانی، پیش از فرماندهیاش بر سپاه قدس با بن لادن بوده است.
در دیدار سری مذکور پیشنهاد شد تا سیف العدل، از فرماندهان سازمان القاعده و جمعی دیگر از نیروهای این سازمان، ساخت بمب را تحت اشراف حزبالله فرا بگیرند.
به اساس گزارش سازمان ملل، «داعش» امکانات بسیار محدودی برای اجرای حملات خود در اروپا در اختیار دارد در حالی که القاعده با توجه به ارزیابیهای سال گذشته، از خدمات 30 الی 40 هزار عضو خود در سراسر جهان برخوردار است و شاخههایی هم در خاور نزدیک، جنوب آسیا، جزیره العرب و برخی مناطق حساس آفریقا دارد