سیگار یا اداره بازرس امریکا در امور بازسازی افغانستان گفتهاست که محدودیت در کار زنان، یک میلیارد دالر به اقتصاد افغانستان خسارت وارد میکند.
اداره بازرس امریکا در امور بازسازی افغانستان، سهشنبهشب (سوم حوت) در توییتی نوشتهاست که زنان شاغل ۲۰ درصد از نیروی کار افغانستان را قبل از تسلط طالبان تشکیل میدادند، از جمله هزاران نفر به عنوان معلم، متخصص امور بهداشت، روزنامهنگار، مجری رسانه، نماینده جامعه مدنی، قاضی، دادستان، وکیل مدافع و کارآفرین مصروف کار بودند؛ اما اکنون بیشترین تعداد آنها شغلشان را از دست دادهاند.
سیگار با ابراز نگرانی گفتهاست که با ممنوعیت کار زنان، پنج درصد تولید ناخالص افغانستان کاهش خواهد یافت.
سیگار پیش از این هم با استناد به گزارش برنامه توسعه سازمان ملل (UNDP) گفتهبود که اقتصاد افغانستان در سال گذشته میلادی (۲۰۲۱) دچار انقباض شدید شدهاست.
به گفته این نهاد امریکایی، برنامه توسعه سازمان ملل و صندوق بینالمللی پول، افت تولید ناخالص اقتصاد افغانستان در سال گذشته میلادی را ۲۰ تا ۳۰ درصد تخمین زدهاند.
با روی کار کار آمدن طالبان محدودیتهای جدی بر کار زنان وضع شده و خیلی از زنان که نانآور خانوادههایشان بودند شغلشان را از دست دادهاند. گفته میشود در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد مردم افغانستان زیر خط فقر قرار داشته و بیش از نیمی از جمعیت کشور با گرسنگی شدید مواجه اند.
شماری از زنان در اعتراض به این وضعیت، بارها دست به اعتراض زدند؛ اما طالبان اخیرا با بازداشت شماری از زنان معترض و نشر ویدیوی «اعترافات» آنها جلو اعتراضات زنان را گرفته و از آن پس، کابل و شهرهای دیگر شاهد حضور زنان معترض در خیابانها نبودهاست. طالبان مدعی اند که زنان معترض از خارج دستور میگرفتهاند؛ ادعایی که از سوی منابع مستقل، تایید نشدهاست.
هرچند ادارات و موسسات خصوصی ماتع حصور زنان شاغل نشده اند اما دولت طالبان احازه حصور زنان در ادارات دولتی را نداده اند.