بالگرد نبوغ چهاردهمین پرواز در مریخ را نیمه‌تمام گذاشت

به نظر می‌رسد بالگرد کوچک نبوغ پس از چند ماه در مریخ بودن و تلاش‌های پیوسته برای پرواز و حتی شکستن رکوردهای خودش، بیش از همیشه خسته شده و به همین دلیل هم عملیات چهاردهمین پرواز خود را پیش از برخاستن لغو کرد.

بالگرد «نبوغ» (Ingenuity) قرار بود چهاردهمین پرواز خود در سیاره‌ی سرخ را ۱۸ سپتامبر انجام دهد و با رفتن به ارتفاعی نسبتا کم، توانایی خود را در پرواز با سرعت بالاتر پره‌ها تا ۲۷۰۰ دور در دقیقه به جای ۲۵۳۷ دور در دقیقه نشان دهد.

به گفته‌ی «جاکو کاراس» (Jaakko Karras) معاون عملیات نبوغ در آزمایشگاه پیشرانش جت (JPL) ناسا، تیم مأموریت به این دلیل چنین تنظیمی را برای بالگرد در نظر گرفته است که با تغییر فصل‌ها در مریخ، چگالی جو این سیاره در دهانه‌ی جزرو هم کاهش می‌یابد و پرواز سخت‌تر خواهد شد.

پرواز بالگرد نبوغ در مریخ سخت‌تر و سخت‌تر می‌شود
به‌منظور آماده شدن برای چهاردهمین پرواز، نبوغ ۱۵ سپتامبر (۲۴ شهریور) بدون برخاستن از سطح مریخ، یک آزمایش چرخش پره‌ها را با رساندن سرعت آن‌ها به ۲۸۰۰ دور در دقیقه انجام داد. همه چیز خوب پیش رفت تا نبوغ برای پرواز  آماده باشد اما طبق چیزی که ناسا امروز اعلام کرد، این ربات پرنده هنگام عملیات اصلی موفق نبوده است.

کاراس گفت: «آنچه اتفاق افتاد این بود که نبوغ هنگام بررسی خودکار پیش از پرواز، یک ناهنجاری را در دو سروو موتور کنترل‌کننده‌ی پرواز تشخیص داد و دقیقا کاری را کرد که باید انجام می‌داد؛ پرواز را لغو کرد.»

پیش از این هم یک ناهنجاری در سیستم ناوبری نبوغ باعث ایجاد لحظاتی دلهره‌آور در پرواز ششم شده بود. بالگرد نبوغ ۶ سروو موتور دارد که به هر دو روتور سه عدد اختصاص دارد. این موتورهای کوچک، زاویه‌ی گام پره‌ها را تنظیم می‌کنند که به بالگرد امکان می‌دهد تا جهت و موقعیت خود را در طول پرواز کنترل کند.

معاون عملیات نبوغ افزود: «سرووموتورها بسیار کوچک‌تر از موتورهایی هستند که پره‌ها را می‌چرخانند اما کار فوق‌العاده‌ای انجام می‌دهند و برای پرواز کنترل‌شده بسیار دقیق است.

نبوغ دو آزمایش دیگر سروو موتورها را هم در ۲۱ و ۲۳ سپتامبر (۳۰ سنبله و ۱ میزان) پشت سر گذاشت اما به گفته‌ی کاراس در این آزمایش‌ها ناهنجاری مثل قبل دیده نشد. او افزود: «ما چند ابزار برای رفع این ناهنجاری در اختیار داریم و خوشبین هستیم که بتوانیم از آن عبور کنیم و به‌زودی دوباره به پرواز بازگردیم.»

کاراس گفت: «نبوغ در این مدت کاملا بدون استفاده نخواهد بود. بالگرد همراه با مریخ‌نورد به گونه‌ای برنامه‌ریزی می‌شوند که هفته‌ای یک بار با هم ارتباط برقرار کنند و نبوغ اطلاعات اولیه‌ی سلامت سیستم خود را به پشتکار ارسال کند. پس از پایان دوره‌ی قطع ارتباط، ما این داده‌ها را روی زمین دریافت می‌کنیم و متوجه می‌شویم که نبوغ در یک دوره‌ی نسبتا طولانی فعالیت نداشتن در مریخ چگونه عمل می‌کند.»

منبع: Space

مدیر خبرگزاری
کابل ۲۴ یک خبرگزاری مستقل است، راوی رویدادهای تازه افغانستان و جهان در ۲۴ ساعت شبانه‌روز. کابل ۲۴ در بخش‌ بازتاب‌ خبرهای تازه، تهیه‌ گزارش‌، ارائه تحلیل‌های کارشناسانه و حمایت از حقوق انسانی همه مردم افغانستان به ویژه زنان و اقلیت‌ها، و تقویت‌ و ترویج آزادی‌های اساسی و انسانی فعال خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *