پیام‌ها و پیامدهای ترور هنیه در تهران

ترور همزمان اسماعیل هنیه در قلب تهران و سامی شکر فرماندەی ارشد حزب الله در قلعەی امنیتی آن در ضاحیەی جنوبی بیروت، رخدادهایی سرنوشت ساز در تعیین سمت و سوی رخدادهای آتی منطقه هستند.

کابل ۲۴: یکم: این ترورها میزان رخنەی اطلاعاتی اسرائیلی ها را برملا کرد و بیش از یک موفقیت میدانی، برای آنها در حکم یک دستاورد بزرگ امنیتی است.

در خود غزه که سرزمینی کوچک و به نحوی محصور در اسرائیل است، سازمان های جاسوسی دولت یهود، فاقد این میزان رخنه و نفوذ هستند.

دوم: این ترورها بیانگر ارادەی تل آویو برای تعیین خطوط سرخ‌های جدید علیه ایران، حزب الله و حماس است.

به طور مشخص این رژیم بر آن است که از نقطە عطف های هفت اکتبر، عملیات وعد صادق و حملەی مجدل شمس که هریک به نحوی ضعف های راهبردی آن را آشکار کردند، عبور و ترتیبات جدیدی به طرف های درگیر تحمیل کند.

در واقع یک پیام غیر مستقیم این ترورها خطاب به حزب الله است: در صورت واکنش و ورود به یک جنگ فراگیر، ارادەی سیاسی لازم و توانایی امنیتی و نظامی برای هدف قرار دادن سید حسن نصرالله وجود دارد!

سوم: به لحاظ سیاسی نتانیاهو در پی خرج کردن ارزش افزودەی ترور هنیه در بازار سیاست داخلی

است. علیرغم استقبال پر سر و صدای هفتەی ‌گذشته در کنگرەی آمریکا، وی در داخل و خارج با مخالفت و انزوای فوق العاده روبروست.

آتش بس در جنگ به بن بست رسیدەی غزه و تبادل اسرا به منزلەی پایان عمر سیاسی بی بی است.

از این رو او قصد دارد با سنگ اندازی و دفع الوقت تا ماه نوامبر و پیروزی احتمالی ترامپ، زمان خریده و به امید یکسره کردن کار حماس به جنگ پرانتقاد جاری ادامه دهد.

از این رو ترورهای دیشب و تبعات احتمالی آنها از حیث افزایش دامنەی نسبی تنش ها، برای دولت ننانیاهو در رقابت های سیاسی داخلی اسرائیل نوعی دستاورد و ابزار بقا به شمار می رود.

چهارم: ترور دیشب تهران را هم در موقعیت دشواری قرار می دهد.

هنیه مهمان رسمی دولت ایران در یک ضیافت مهم نمادین بود. در حالی که هنوز هیات‌های خارجی حاضر در تحلیف رئیس جمهور جدید تهران را به صورت کامل ترک نکردەاند، انجام یک حملەی تروریستی هدفمند در پایتخت، بغایت تحقیر کننده و تحریک آمیز است.

هر چند کشته نشدن هیچ فرد ایرانی در حادثه و عدم پذیرش رسمی مسئولیت آن از جانب دولت اسرائیل – برخلاف ترور سامی شکر در بیروت – به قصد پیشگیری از تحریک بیش از حد ایران و وادار نشدن آن به انتقام جویی انجام شده، اما در همین حد هم چالشی بی سابقه محسوب می شود.

پنجم: ترور دیشب در اولین ساعات آغاز به کار پزشکیان به نحوی به تردیدها و ابهامات دربارەی سیاست خارجی دولت جدید خاتمه داد.

احتمال اینکه ترور هنیه بدون اطلاع دادن قبلی به آمریکا انجام شده باشد، نزدیک به صفر است.

این مساله در کنار عدم حضور نمایندگان کشورهای غربی در مراسم دیروز و به طریق اولی تبریک نگفتن قبلی آنها به پزشکیان، بیانگر مواجهەی سرد آنان با تغییر دولت در ایران است.

امری که عملا می تواند به معنای تداوم کم و بیش سیاست خارجی کنونی در چهار سال آینده هم باشد.

خاصه آنکه پس از جنگ اوکراین و جنگ غزه، محیط استراتژیک ایران هم به نحوی بی سابقه دگرگون شده و دولت پزشکیان وارث وضعیتی متفاوت با زمان روی کار آمدن حسن روحانی در ده سال پیش است.

صلاح الدین خدیو

مدیر خبرگزاری
کابل ۲۴ یک خبرگزاری مستقل است، راوی رویدادهای تازه افغانستان و جهان در ۲۴ ساعت شبانه‌روز. کابل ۲۴ در بخش‌ بازتاب‌ خبرهای تازه، تهیه‌ گزارش‌، ارائه تحلیل‌های کارشناسانه و حمایت از حقوق انسانی همه مردم افغانستان به ویژه زنان و اقلیت‌ها، و تقویت‌ و ترویج آزادی‌های اساسی و انسانی فعال خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *