سخنگوی طالبان گفت که نمایندگان آن در نشست “فرمت مسکو” درخصوص مسائل افغانستان از کشورهای شرکت کننده درخواست کمکهای مالی و سیاسی را خواهد داشت.به گزارش کابل۲۴، به نقل از خبرگزاری تاس، ذبیح الله مجاهد، معاون وزیر اطلاعات و فرهنگ افغانستان و سخنگوی طالبان اظهار کرد: ما از کشورهایی که قرار است در نشست “فرمت مسکو” شرکت کنند، درخواست خواهیم کرد که به لحاظ اقتصادی، سیاسی و دیپلماتیک به ما کمک کنند؛ با این حساب کشورها میتوانند کمک و حس مسئولیت پذیری خودشان را نسبت به افغانستان ابراز کنند. حقیقتا، اقتصاد افغانستان نیاز به حمایت بیشتری دارد.
مجاهد خاطرنشان کرد که افغانستان نقش مهمی در امنیت و ثبات منطقه ایفا میکند و نمایندگان طالبان قصد دارند تا درخصوص مسائل نامبرده شده، گفتوگو کنند.
مجاهد گفت: طبیعتا، این نشست بر روی مسائل اقتصادی و سیاسی و همچنین مشکلات امنیتی منطقه و افغانستان متمرکز خواهد بود.
طالبان پیشتر اعلام کرد، حضور نمایندگانش در مسکو توسط عبدالسلام حنفی، معاون نخست وزیر طالبان، رهبری خواهد شد.
“فرمت مسکو” یک مکانیسم گفتوگوست که در سال ۲۰۱۷ و با هدف رسیدگی به مسائل پیرامون افغانستان تشکیل شد و شامل افغانستان، چین، ایران، پاکستان، هند و سایر کشورها میشود و چندین دور گفتوگو در مسکو در ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ برگزار کرده است.
وزارت خارجه روسیه گفته است یکی از اهداف نشست مسکو تقویت تلاشهای بینالمللی برای ممانعت از بحران انسانی در افغانستان است.
مسکو گفته است که تشکیل حکومت مدنی در جدول کاری این نشست قرار دارد و حاضران در پایان مذاکراتشان بیانیه مشترکی صادر خواهند کرد.
هیات نمایندگی طالبان به رهبری عبدالسلام حنفی، که قبلا با اتحادیه و اروپا و آمریکا مذاکراتی انجام داده برای شرکت در این نشست صبح امروز وارد مسکو شد. این هیات قرار است دیدارهای دوجانبهای با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه و دیگر مقامهای این کشور داشته باشد.
این در حالیست که روسیه گفته است که در اجندای این نشست به رسمیت شناختن طالبان بحث نمیشود.
روسیه گفته است که ما مثل خیلی از کشورها با طالبان در ارتباط هستیم ولی در مورد به رسمیت شناختن طالبان بحث نداریم.
سرگی لاوروف؛ وزیر خارجه روسیه که در این نشست حضور خواهد داشت روز سه شنبه گفت که مسکو هنوز قصد به رسمیت شناختن طالبان را ندارد.
لاوروف افزود: «مثل اکثر کشورهای با نفوذ در منطقه ما با طالبان در تماس هستیم. ما آنها را تشویق می کنیم آنچه را که هنگام به قدرت رسیدن گفته بودند، از جمله اطمینان از ایجاد یک دولت فراگیر – نه تنها از نظر قومی بلکه از نظر سیاسی – نیز انجام دهند تا طیف وسیعی از دیدگاه های سیاسی جامعه در دولت مشاهده شود. ما به طور علنی گفته ایم که به رسمیت شناختن طالبان در حال حاضر مورد بحث نیست.»
دفتر ریاست جمهوری روسیه هم گفته است که انتظار دارد در نشست مسکو زمینه تداوم رایزنی و تلاش برای بهبود وضعیت افغانستان فراهم شود.
بیش از این ضمیر کابلوف؛ نماینده ویژه رییس جمهور روسیه برای افغانستان گفته است که انتظار پیشرفتی عمده را در نشست مسکو ندارد.
امریکا نیز اعلام کرده که در این نشست شرکت نمیکند. ند پرایس؛ سخنگوی وزارت خارجه امریکا در واشنگتن گفته است که توماس وست؛ نماینده امریک به دلایل لجستیکی در این نشست شرکت نمیتواند.
اکنون طالبان چسم امیدشان به کمکهای سیاسی روسیه، چین و پاکستان است. کشورهای که هیچکدام در مورد به رسمیت شناختن دولت طالبان پیش گام نشدهاند.برای طالبان در شرایط کنونی عیچ چیز به اندازه تایید دولت شان از سوی سازمان ملل و کشورهای جهان نیست.
نمایندگان طالبان در نشست مسکو بدون شک بحث به رسمیت شاختن شان از کرملین را مطرح خواهند کرد.
روسیه در کنار نگرانیهای که نسبت به تنشهای طالبان و تاجیکستان دارد حضور داعش در شمال افعانستان هم این نگرانی را مضاعف کردهاست.